İnsanoğlu gerekli olan ihtiyaçlarını elde edebilmek için doğumdan itibaren yaşamının ilk yıllarında anne ile bağ kurar ve ihtiyaçlarını ağlayarak dile getirmeye çalışır. Eğer anne, çocuğun ihtiyaçlarına uygun şekilde karşılık verir ve onu şefkatle rahatlatırsa, anne ve çocuk arasında sağlıklı bağlanma meydana gelir.
Bebekler için doğum travması
Yeni doğan bebekler ya travmatik ya da hassas bir şekilde doğum süreci deneyimlerler. Doğumun çocuk için travmatik mi, yoksa hassas bir süreç mi olacağı bebek ve annenin arasında gerçekleşen bağlanmanın kalitesine bağlıdır.
Bebek anneye her anlamda muhtaçtır
Bebek anneye sadece fiziksel ihtiyaçlarını gidermesi için değil, aynı zamanda kendini “güvende” hissedebilmek için duygusal olarak da ihtiyaç duyar. Böylece yeni doğan bebeğin travması, duygularının “tanımlanması” vasıtasıyla sınır ve çözümler elde etmesi konusunda dayanıklılık kazandıran bir deneyim haline gelir.
Annenin yeni doğan bebeğinin “problemlerini” güvenli bir şekilde kapsayabilmesi, bebeğin bilincinde kendisi, diğer insanlar ve dünya hakkında olumlu düşünce ve bilgilerin oluşmasıyla sonuçlanır.
Bebeğin anneye bağlanması
Bağlanma, bebekte güvende olma duygusunun oluşmasını sağlar. Güvende hissetme ve hissettirme bir süreçtir. Anne, bebeğin henüz açık bir şekilde ifade edemediği ve sahip olduğu travmatize edici duygu patlamalarını alır ve bu duyguları tanımlar.
Anne bu duyguları aldıktan sonra, bebeğin düşüncelerinin artık tarihsel bir bağlamı veya temeli vardır. Anne bebeğin duygularını sakin bir şekilde alır, bunun hakkında düşünür ve kendi içinde hazmeder. Daha sonra, anne bebeğe duygularını geri yansıttığında, bebeğin duyguları tanımlanmış/isimlendirilmiş olur, bebek kendini anlaşılmış ve dolayısıyla güvende hisseder.
Doğum travması sonrası süreçler
Ebeveyn ne kadar yeni doğan bebeğin duygularını anlayıp ona şefkatle yansıtabilirse, bebeğin doğum travmasının yaşamın sonraki süreçlerine o kadar az etkisi olur.
Birçoğumuz şu an geçmişten getirdiğimiz travmalarla baş etmeye çalışmaktayız. Bazen bu travmaların etkisi bazılarımızın baş edebilmesi için fazlasıyla şiddetli, duygusal ve bezdirici olabilir. Bu nedenle, ruhsal sağlığımız için gerekli desteği hem kendimiz hem de çocuklarımız için almamız gerekmektedir.