Çocuklarda Öğrenme Güçlüğü ve Dikkat Eksikliği
“Çocuklarda Öğrenme Güçlüğü ve Dikkat Eksikliği” hakkında yazımızı derledik iyi okumalar dileriz.
Öğrenme Güçlüğü Nedir?
Öğrenme beynimizin en önemli işlevlerinden birisidir, çocukların kaliteli öğrenebilmeleri için öncelikle beyindeki bazı temel işlevlerin normal olması gerekmektedir. Çocukların gelişim düzeylerine uygun şekilde öğrenebilmeleri için bazı koşullara sahip olmaları gerekmektedir. Bunlardan bazıları; Normal sınırda zekâ düzeyi, yeterli dikkat süresi ve öğrenme becerisidir. Normal zekâya sahip olmak öğrenme için etkili olsa da zekâsı normal olan çocuklar, dikkatlerini yoğunlaştırmakta zorlandıklarında öğrenme kaliteleri düşmekte, bu nedenle dikkat kalitesi ve süresinin yaşına göre normal olması öğrenebilmek için en önemli şartlardan biridir. Akademik alanda öğrenme zorluğu çeken bir çocukla karşılaştığımızda akla ilk gelen, zekâ geriliği ve zihinsel yetersizlik olmaktadır. Çocuklar normal zekâ sahip olsalar bile, öğrenme alanlarında yetersizlikler olabilir. Bu sebeple zekâ düzeyleri aynı olan çocuklar öğrenme bakımından büyük farklar gösterebilmektedirler.
En Sık Görünen Öğrenme Güçlüğü Çeşitleri Nelerdir?
1)Disleksi: En sık rastlanılan öğrenme güçlüklerinden birisidir ve okumada belirgin hataların görüldüğü bir bozukluktur. Çocuk ilkokul çağına geldiğinde okumaya başlarken; şekil ve çizim olarak birbirine benzeyen harfleri karıştırmaya başlar. Disleksi Belirtilerine baktığımızda: Harfleri yanlış okuma ve birbirine karıştırma, okurken sık sık durma, yavaş okuma, okumaya cümlenin sonundan başlama, okurken harf atlama veya bazı harfleri okumama kelime içerisinde harflerin yerlerini değiştirme, kelimeyi yanlış okuma ve bir kelime yerine başka bir kelime okuma şeklinde görülebilmektedir.
2) Disgrafi: Yazı yazarken belirgin harf, noktalama ve gramer hataları gözlenir. Yazma bozukluğu sıklıkla okuma bozukluğu ile birlikte de görülür. Disgrafi belirtilerine baktığımızda: Birbirine benzeyen b-d, m-n, c-ç, gibi harfleri karıştırma ve birinin yerine diğerini yazma, noktalı ve noktasız harfleri karıştırma, bakarak yazma ve kopyalama yeteneklerinin kötü olması, çok karışık ve kötü yazma, kelimeleri birbirinden ayırmadan bitişik yazma.
3- Diskalkuli: Çocukların zekâ düzeylerinin ve yaşlarından beklenenin belirgin derecede altında matematik yeteneğinin bulunması ile dikkat çekmektedirler. Diskalkuli’nin belirtilerine baktığımızda: Matematik terim, sembol ve işaretleri kavrama güçlüğü, sayı saymayı öğrenmede güçlük, dört işlemi kavramada güçlük, problem çözme güçlüğü, zihinsel işlem yapmada güçlük.
Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu Nedir?
DEHB gelişimsel bir sorundur ve şu üç belirti ile görülmektedir;
1- Çocuğun gelişim düzeyine uygun olmayacak biçimde aşırı hareketli olması; Bu çocuklar yaşıtlarına göre fazlaca hareketli olabilmekte ve adeta bir motor tarafından sürülüyormuşçasına hareket etmektedirler. Elleri dursa ayakları durmaz diye tarif edilirler. Bir yerde sakin biçimde bir süre oturmakta zorluk çekmektedirler.
2- Dikkat eksikliği; Bu çocuklar evde ve okulda dikkatini yoğunlaştırmakta zorluk çekerler. Özellikle öğrenmeyle ilgili alanlarda çabuk sıkılırlar, siz konuşurken sanki sizi dinlemiyormuş gibi görünürler.
3- Dürtüsellik; Bu duruma sahip çocuk ve ergenler sonunu düşünmeden eyleme geçebilmektedirler. Örneğin soru bitmeden cevap verirler, cevabını bekleyemezler.
DEHB’in Tedavisi
İlaç Tedavisi: DEHB tedavisinde ilaçlar yaygın bir şekilde kullanılır. Anne babalar genellikle ilaç tedavisinden bahsedildiğinde korkar ve başka tedavi alternatifinin olup olmadığını sorarlar. Bunlarla ilgili olumsuz inançlar mevcuttur. İlaç tedavisinin sonuçlarına bakıldığında davranış kontrolüne yardımcı olurlar, dürtüselliği azaltırlar, dikkat süresi ve kalitesini arttırırlar, hareketlerin organize olmasına yardımcı olurlar, okula uyumu ve akademik başarıyı arttırır.
Özel Eğitim ve Psikoterapi: DEHB’ye eşlik eden öğrenme güçlüğü olan çocuklarda özel eğitim programları uygulanabilir. Bireysel eğitim uygulanabilir. Dürtüsel ve hiperaktif çocukların enerjilerini olumlu yönlendirmek için spor oldukça önemlidir.
Tüm bu ve bunun gibi zorlukları anlayabilmek için Bahçeşehir bölgesinde bulunan Psikolaj Danışmanlık Merkezimizde CAS, MOXO ve WISC-4 testleri uygulanmaktadır ve Oyun Terapisi ile süreç içerisinde destek sağlamaktadır.
Diğer yazılarımızı okumanızı öneririz.
Çocuklukta Kurulan İlişkilerin Yetişkinlik Dönemine Etkisi
İlişkilerde Kendini Açmanın Önemi