Otizm Spektrum Bozukluğu erken çocukluk döneminde başlayan, ciddi bir gelişimsel bozukluktur. Sosyal etkileşim ve iletişim kısıtlılığı, sınırlı ilgi alanlarına ve tekrarlanan hareketlere yol açan davranışlar görülür.
Genellikle, oturma, yürüme gibi motor becerilerin gelişiminde, boy ve kilo alımında bir sorun görülmemektedir. Otizmin ebeveyn tutumları veya çevresel herhangi bir durumdan kaynaklanmadığı, yapılan bilimsel araştırmalar doğrultusunda ortaya çıkarılmıştır.
Otizmli Çocuğu Olan Ebeveynler İçin Öneriler
Ülkemizde ve dünyada milyonlarca çocuk Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı almaktadır. Bu konuda yapabileceğiniz pek çok şey olduğunu ve yalnız olmadığınızı unutmayın.
Çocuğumda Otizm Spektrum Bozukluğu Olduğunu düşünüyorum, ne yapmalıyım?
Çocukların erken dönem gelişim durumları bizlere birçok konuda önemli ipuçları sağlar. İlk olarak, eğer çocuğunuzun otizm spektrum bozukluğu olduğundan şüpheleniyorsanız, mutlaka bir psikiyatrist ve uzman bir psikologdan en kısa zamanda randevu almalısınız. Daha sonrasında, başvurmuş olduğunuz psikiyatrist ve uzman psikoloğun değerlendirmelerinin sonucunda, çocuğunuza Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı konduysa, öncelikle sakin kalmaya çalışın. Başta üzülmeniz, umutsuzluk veya öfke hissetmeniz çok normaldir.
Genellikle ebeveynler ve bakım verenler olarak çocuğun geleceğinin tamamen yok olduğunu, ilişkilerinin sekteye uğradığını ve ailenizin ekonomik anlamda zorlanacağı ile ilgili birçok farklı endişe hissedebilirsiniz. Bu zorlu duygular sizi tüketebilir. Yapmanız gereken, bir süre bu duyguları kabul ettikten sonra, yolunuza devam etmektir. Görüştüğünüz uzmandan, yapmanız gerekenleri ve başvurmanız gereken mercileri öğrenin ve zaman geçmeden harekete geçin. Ne kadar erken tanı konulur, egzersiz ve eğitimlere geçiş yapılırsa, o kadar hızlı bir şekilde ilerleme sağlanmış olur.
Çocuğuma Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı kondu ne yapmalıyım?
Otizm üzerine uzmanlaşmış olan uzmanlarla ve terapistlerle en kısa zamanda iletişime geçmek oldukça önemlidir (özel eğitim uzmanı, dil konuşma terapisti, psikolog, vs.). Çocuğunuza özel, ihtiyacına yönelik bir plan oluşturularak bir tedavi programı sizler için oluşturulur ve çalışmalara başlanır. Gerekli tedavi ve eğitim programı ile çocuğunuz birçok beceriyi edinebilir. Bu konuda bakım verenler olarak sizlerin de desteği ve bilgilenmesi oldukça önemlidir. Theraplay oyun terapisi yöntemi, Otizmli çocuklar ve ailelerinin sosyal beceri geliştirmesi, ilişkilerinin ve bağlarının kuvvetlenmesi açısından oldukça fayda sağlamaktadır. Konuyla ilgili bir oyun terapistinden destek alabilirsiniz.
Bu süreçte yaşadığım stresle nasıl başa çıkabilirim?
Otizmin birçok özelliği – öfke krizleri, agresyon, dil gelişim geriliği ve özerklik becerilerini kazanamamaları gibi – bakım verenler için oldukça derin ve yoğun bir strese sebep olabilir. Ebeveynler ve bakım verenler keder, mutsuzluk, öfke ve umutsuzluk gibi birçok farklı zor duygu ile baş etmek durumunda kalırlar. Kendilerinin ve çocuklarının güvenliğinin olup olmadığına dair sürekli bir korku hissederler.
Sürekli olarak özel eğitimler, tıbbi meseleler, vs. için zaman, para ve enerji harcarlar ve tüm bunlar bakım verenleri tüketir ve üzerlerinde bir baskı yaratır. Eğer bakım verenler anksiyete veya depresyon gibi ruhsal sağlık bozuklukları yaşamaya başlarsa, mutlaka bir ruh sağlığı uzmanından destek almalıdır. Bu bozukluğa sahip çocukları olan ebeveynlerle ara ara bir araya gelmek ve dertleşmek hem kendinizi yalnız hissetmemenize hem de anlatarak rahatlamanızı sağlayacaktır.