fbpx
Kadınlarda Cinsel İşlev Bozuklukları

Kadınlarda Cinsel İşlev Bozuklukları

Cinsel tepki, arzu, orgazm veya ağrı ile ilgili kalıcı, tekrarlayan sorunlar, sizi üzen veya partnerinizle ilişkinizi zorlayan durumlar cinsel işlev bozukluğu olarak bilinir.

Birçok kadın bir noktada cinsel işlevle ilgili sorunlar yaşayabilir veya bazı kadınlar yaşamları boyunca zorlukları yaşamaya devam eder. Kadın cinsel işlev bozukluğu hayatın herhangi bir aşamasında ortaya çıkabilir. Cinsel tepki, fizyoloji, duygular, deneyimler, inançlar, yaşam tarzı ve ilişkilerin karmaşık bir etkileşimini içerir. Herhangi bir bileşenin bozulması cinsel isteği, uyarılmayı veya memnuniyeti etkileyebilir ve tedavi süreci genellikle birden fazla yaklaşımı içerir.

Kadınlarda Cinsel İşlev Bozukluklarının Belirtileri

Belirtiler, yaşadığınız cinsel işlev bozukluğunun türüne göre değişir:

  • Düşük cinsel istek: Bu en yaygın kadın cinsel işlev bozukluğudur. Cinsel ilgi eksikliği ve cinsellik yaşamadaki düşük farkındalığı içerir.
  • Cinsel uyarılma bozukluğu: Cinsel arzunuz güçlü olabilir, ancak uyarılmada zorluk çekiyorsanız veya cinsel aktivite sırasında uyarılamıyor veya uyarılmayı sürdüremiyorsanız bu semptomlar cinsel uyarılma bozukluğunu doğurur.
  • Orgazmik bozukluk: Yeterli cinsel uyarılma ve devam eden uyarılmadan sonra orgazma ulaşmada ısrarcı veya tekrarlayan zorluk yaşamayı içerir.
  • Cinsel ağrı bozukluğu: Cinsel uyarılma veya vajinal temasla ilişkili ağrınız olma durumudur.

Kadınlarda Cinsel İşlev Bozukluklarının Nedenleri

Cinsel problemler, genellikle bebek sahibi olduktan sonra veya menopoz sırasında olduğu gibi aynı şekilde hormonlarınız değiştiğinde ortaya çıkar. Kanser, diyabet veya kalp ve kan damarı (kardiyovasküler) hastalığı gibi önemli hastalıklar da cinsel işlev bozukluğuna katkıda bulunabilir.

Cinsel tatminsizlik veya işlev bozukluğuna katkıda bulunan, genellikle birbiriyle ilişkili, faktörler şunları içerir:

  • Fiziksel: Herhangi bir tıbbi durum cinsel işlev bozukluğuna yol açabilir. Bazı antidepresanlar ve kemoterapi ilaçları dahil olmak üzere belirli ilaçlar cinsel arzunuzu ve vücudunuzun orgazm yaşama yeteneğinizi azaltabilir.
  • Hormonal: Menopozdan sonra daha düşük östrojen seviyeleri, genital dokularda ve cinsel duyarlılıkta değişikliklere yol açabilir. Östrojendeki bir azalma, pelvik bölgeye kan akışının azalmasına neden olur, bu da genital hazzı azaltabilir aynı zamanda uyarılma ve orgazm için sürenin uzamasına yol açar. Vücudunuzun hormon seviyeleri de doğum yaptıktan sonra ve emzirme sırasında değişir, bu durum vajinal kuruluğa neden olabilir ve bu durum kayganlığı engellediği için cinselliği etkileyebilir.
  • Psikolojik ve sosyal: Anksiyete veya depresyon, uzun süreli stres ve cinsel istismar öyküsü gibi durumlar cinsel işlev bozukluğuna katkıda bulunabilir. Doğum travmaları, hamilelik endişeleri ve yeni anne olma konusundaki endişeler de benzer etkilere sahip olabilir. Kültürel ve dini konular ve beden imajıyla ilgili sorunlar da katkıda bulunabilir.

Kadınlarda Cinsel İşlev Bozukluklarının Tedavisi

Kadın cinsel işlev bozukluğu için tıbbi tedaviler yapılmakla birlikte tıbbi olmayan tedavilerde uygulanmaktadır.

  • Konuşun ve dinleyin: Partnerinizle açık iletişim, cinsel memnuniyetinizde dünya çapında bir fark yaratır. Sevdiğiniz ve sevmediğiniz şeyler hakkında konuşmaya alışkın olmasanız bile, bunu yapmayı öğrenmek ve tehditkâr olmayan bir şekilde geri bildirimde bulunmak, daha fazla samimiyet için zemin hazırlar.
  • Sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları uygulayın. Alkolü azaltın, çok fazla içmek cinsel duyarlılığınızı azaltabilir. Fiziksel olarak aktif olun, düzenli fiziksel aktivite dayanıklılığınızı artırabilir ve ruh halinizi yükselterek romantik duyguları artırabilir.
  • Danışmanlık isteyin: Cinsel ve ilişki sorunları konusunda uzmanlaşmış bir danışmandan destek alabilirsiniz. Terapi genellikle vücudunuzun cinsel tepkisini nasıl optimize edeceğiniz hakkında eğitimi, partnerinizle yakınlığı geliştirmenin yollarını ve okuma materyalleri veya çift egzersizlerine yönelik önerileri içerir. Aynı zamanda travmaların cinsellik üzerindeki etkileri üzerinde EMDR ile çalışmalar yapılmaktadır.

KAYNAK:
– AskMayoExpert. Sexual dysfunction in women. Rochester, Minn.: Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2018.
– Fact sheet: Female sexual dysfunction. Hormone Health Network. https://www.hormone.org/diseases-and-conditions/womens-health/female-sexual-dysfunction. Accessed Aug. 9, 2018.
– Rossouw, J.E., Anderson, G.E., et al. (2002). Risk and benefits of estrogen plus progestin in healthy postmenopausal women…Journal of the American Medical Assosciation.

Randevu Al Hemen Ara
WhatsApp'tan bize yazın

Bu kapanacak 0 saniye