Kum tepsisi terapisi, C. G. Jung’un teorisi üzerine kurulmuştur. İsveçli psikoterapist Dora Kalff tarafından 1950 ve 60’larda geliştirilmiştir
Kum tepsisi terapisi
Kum tepsisi terapisi dışavurumcu bir terapi yöntemidir. Bilinçaltındaki zor duygular ve travmaları kişiler bilinç düzeyinde sözel yollarla ifade etmekte zorlanabilir ve tüm bunlar kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyebilir. Kişinin iç dünyasını güvenli bir şekilde dışarıya sözel olmayan bir yolla aktarabildiği ve geçmişteki yaralarını iyileştirebileceği bir teknik olması sebebiyle oldukça etkili bir terapi yöntemidir.
Semboller, insanın içsel süreçlerinin enerjisel olarak ifade edilmesidir ve somut bir şekilde ortaya çıkarıldıkları zaman insanın gelişimini olumlu yönde etkilemeye devam ederler (Kalff,6).
“Kum oyunu süreç ise, kum tepsisi araç, kum dünyası ise bitmiş üründür.” (Schaefer & Cangelosi, 118).
Kum tepsisi terapisinin amacı nedir?
Bireyler yaşadıkları travmalarını kum tepsisi terapisi aracılığıyla çözebilirler. Bu terapi, özellikle iç çatışmalardan kaynaklanan endişe ve depresyonu tespit etmektedir. Aynı zamanda, kişiliğin derinliklerine indiği için son derece faydalıdır.
Kum tepsisi terapisi ile kişi başka hiçbir şekilde erişim sağlayamayacağı bilinçaltı süreçlerine ulaşılabilir.
Kum tepsisi terapisi hangi yaş grubu ve sorunlarda etkilidir?
Travmalar, davranış sorunları, kaygılar, çatışmalar, zor duygular, aile içi sorunlar gibi hemen hemen bütün sorunlarda oldukça etkilidir. Ön ergen, ergen ve yetişkinler için uygulanabilir bir modeldir.
Kum tepsisi terapisinde yöntem ve süreç nasıldır?
Bu teknikte materyal olarak, minyatür figürler ve kum tepsisi kullanılır.
Bireye seçim tanıyabilmek ve kendini özgürce ifade edebilmesini sağlamak için, objelerin bulunduğu yüzlerce minyatür oyuncak sunulur.
Bireyin kum ile olan çalışması, onun içsel karmaşık duygularını ve deneyimlerini yansıtmış olur ve böylece bilinçaltı düzeyindeki duygular ve travmalar ifade edilmiş olur. İyileşme süreci böylece başlar.