fbpx
Oyunun Çocuğun Ruhsal Gelişimindeki Önemi

Oyunun Çocuğun Ruhsal Gelişimindeki Önemi

Oyunun çocuklar için önemi Montaigne’in “Çocukların oyunu oyun değil, onların en ciddi uğraşıdır” şeklindeki sözleriyle özetlenebilir.

Oyun; önemli gelişimsel amaçlara hizmet etmektedir. Küçük çocuklar henüz beyin gelişimleri tam olarak tamamlanmadığı için, duygu ve düşüncelerini kelimelerle ifade edemezler.

Oyun; çocuğun kendi kendini ifade edebilmesi, yeteneklerini fark etmesi, yaratıcı potansiyelini kullanabilmesi, dil, zihin, sosyal, duygusal ve motor becerilerini geliştirebilmesi için önemli fırsatlar yaratır. Aynı zamanda, sağlıklı bir beyin gelişimi için de oyun oldukça önemlidir. Oyun, beyindeki sinirsel ağların/yolların kurulmasını ve güçlenmesini destekler. Sağlıklı bir bağ kurulması için öncü niteliğindedir. Birlikte oyun oynayan anne-baba ve çocuklar güçlü etkileşim ve iletişim kurabilir ve bağlarını güçlendirebilirler.

Oyun, çocukların duygu ve düşünce dili olması ve sağlıklı bir bağlanma örüntüsü oluşturmasında bir temel niteliğinde olması nedeniyle tedavide kullanıldığında en etkili araçlardan biridir. Oyun terapisi; çocuğun davranışlarını düzenlemesine, benlik algısını açıklığa kavuşturmasına ve sağlıklı ilişkiler kurmasına yardımcı olan etkili bir terapidir. Aynı zamanda, çocuğun ruhsal dünyasında yaşadığı zorlantıların da tedavisinde oldukça etkilidir. Kaygı, depresyon, travma ve daha birçok psikolojik bozuklukların tedavisinde oyun terapisi oldukça fayda sağlamaktadır. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, oyun terapisinin uzman terapistlerce uygulanıyor olmasından emin olmaktır. Uzman bir psikolog eşliğinde, çocuğun güvenli bir ortam içerisinde kendini oyun yoluyla ifade edebilmesi sağlanır.

Randevu Al Hemen Ara
WhatsApp'tan bize yazın

Bu kapanacak 0 saniye