Pandemi süreci hepimiz için oldukça zor geçmekte ve okulların tatile girmesiyle birlikte bu dönem bizlere hem bazı fırsatlar getirmekte hem de büyük bir sıkıntıyı da beraberinde getirmektedir.
Tatil sürecinde, anne ve baba olarak çocuğunuzun çevresinde kontrol edebileceğiniz durumlara odaklanmanız, yapamadıklarınız ve hatalarınızı kabullenmeniz, kendinize şefkat göstermeniz kendi ruh sağlığınızı korumanız açısından oldukça önemlidir. Diğer yandan, çocuklara yaşamdaki stres içeren faktörlere karşı etkili baş etme mekanizmaları edinmesi konusunda yardımcı olmak en önemli ve yaygın terapi hedeflerinden biridir.
Psikolojik sağlamlık, yaşamda karşımıza çıkan ve kaçınılmaz olan stresli durumlar karşısında kendimizi toparlamamızda bizlere yardımcı olur. Yapılan çalışmalara göre psikolojik sağlamlığı yüksek olan çocukların, bilişsel kapasiteleri, duygusal anlamda kendi kendini düzenleme becerileri ve okulla ilgili uyum becerileri de yüksektir.
2020 yılında, çocukların psikolojik sağlamlıkları gerçek anlamda test edilmektedir ve tatil döneminde bizleri bazı zorluklar bekliyor olabilir.
Bu süreçte sizlere uygulayabileceğiniz bazı önerilerimiz:
- Duygusunu anlayın ve duygusunu gerçekten anladığınızı çocuğunuza ifade edin: “Okuluna her zamanki gibi devam edemediğin ve tatilde arkadaşlarını eskisi gibi göremediğin için çok üzgünsün. Çok haklısın, ben de bu duruma çok üzülüyorum. Kardeşinle de arkadaşlarınla oynadığın gibi oynayabileceğini biliyorum.”
- Sınır koyun: Eğer gerekliyse, kabul edilemeyen bir davranış sergilendiyse net ve açık sınırlar koymalısınız. “Bu evde, ne kadar kızmış olursak olalım, yetişkinlere kötü sözler söylenmemeli.”
- Problemi kendi kendine çözmesine izin verin: Çocuğunuza bu fırsatı tanıyın ve gerçekten bu problemi nasıl çözeceğine dair merak içinde olduğunuzu belirtin. “Bunu daha iyi yapabilmek için, sence ne yapmak gerekir? Sence bu tatilde evimizde, hep birlikte güzel vakit geçirebilmemiz için neler yapabiliriz?”
- Mümkün olduğunca belirsizlikleri ortadan kaldırın: 2020 bizler için oldukça belirsizliklerle dolu bir yıldı. Çocuklar için bu değişiklikler ve belirsizlikler oldukça korkutucu olabilir. Bizler gibi onların da bir rutine ve ayaklarının yere sağlam basabilmesi için bir öngörülebilirliğe ihtiyaçları vardır. Bu nedenle, kendi günlük hayatınızdaki rutinleri korumaya çalışın. Tatillerde genellikle ailecek ne gibi aktiviteler yapıyorsanız, bunları birlikte yapmaya çalışın.
- İyi giden durumlar üzerinde durun: Araştırmalara göre, şükretmek ve olumlu durumlara odaklanmak beynimizdeki mutluluk hormonlarının salgılanmasını arttırmaktadır.
Tüm bu yapılacak olanlar zaman ve enerji konusunda sizleri zorlayabilir, çok fazla çabalamanız gerektiği anlamına gelebilir. Ancak, çocuğunuza bağırıp aranızdaki bağın zedelenmesindense, böyle yöntemler uygulamak siz ve çocuğunuz için daha sağlıklı olacaktır.