fbpx
Tek Çocuk Olmanın Psikolojisi

Tek Çocuk Olmanın Psikolojisi

Tek çocuk olmanın birçok avantajı ve dezavantajı vardır. Avantajları; anne ve babasının dikkati ondan başka çocuğa bölünmemiş olur, başka biriyle rekabet etmek zorunda kalmaz, her zaman el üstünde tutulur ve anne-babası onu her zaman dinlemeye hazırdır.

Tek çocuk olmanın avantajları ve dezavantajları

Tek çocuklar çoğunlukla yetişkinlerle iletişim kurdukları için, dil becerileri yaşıtlarına göre çok daha gelişmiş olabilir. Tüm bu sevgi ve dikkatin tek bir çocuğun üzerinde toplanıyor olması, çocuğun özgüvenli bir şekilde büyümesini ve yüksek başarılar sergilemesini sağlar.

Tek olan çocuğunuza çok mu fazla talepte bulunuyorsunuz?

Tüm bu avantajların yanında, tek çocuk olmanın dezavantajları da vardır. Tek çocuklar birçok zorlukla tek başına baş etmek durumunda kalır ve kendini yalnız hisseder. Aynı zamanda, başka çocuklarla sosyalleşmekte zorlanabilir, çünkü genellikle akranlarıyla paylaşmak, sırasını beklemek gibi sosyal becerileri geliştirme fırsatı olmamıştır.

Tek çocuklar genellikle ben-merkezci olurlar ve diğer çocukların kendi anne-babası gibi ona davranmalarını beklerler. Bir diğer zorluk da ebeveynlerin beklentilerinin tek çocuk üzerinde yoğunlaşmasıdır. Bunun nedeni de bütün ebeveynlik becerilerinin tek bir çocuğa yansıtılmış olmasıdır.

Çocuk eve sınavdan 98 puan alarak dönmüşse, ebeveynlerden biri “Geriye kalan 2 puana ne oldu?” diye sorabilir. Ebeveynlerin tüm dikkati tek bir çocukta olduğu için, çocuğun her hareketini irdeleyebilirler ve ondan mükemmeli bekleyebilirler. Tüm bu baskıların sonucunda çocuk mükemmeliyetçi bir yapı geliştirebilir ve ancak mükemmel olursa sevilebileceğini düşünebilir.

Çocuğumun özgüvenini ve sosyal becerilerini nasıl geliştirebilirim?

Tek çocuğu olan ebeveynlerden oldukça sık gelen bazı sorular ‘Çocuğumuzun özgüvenini ve sosyal becerilerini nasıl geliştirebiliriz?’dir.

İşte çocuğunuzun özgüvenini ve sosyal becerilerini geliştirebilmeniz için uygulayabileceğiniz bazı öneriler:

  • Diğer çocuklarla bolca vakit geçirebileceği oyun zamanları planlayın. Böylece, çocuğunuz akranlarıyla pozitif ilişki kurmak adına becerilerini geliştirebilecektir. Çocuğunuzu olması gereken zamandan önce okul öncesine gönderebilirsiniz. Böylece, çocuğunuz öğretmeninden akranlarıyla nasıl pozitif ilişki kurabileceğine dair yönergeler almış olur ve bunu deneyimleme fırsatı bulur.
  • Çocuğunuza koşulsuz sevginizi gösterin. Biraz geride durup çocuğunuzla birlikteyken ondan mükemmeli beklemeyerek ilişki kurduğunuzdan emin olun. Özgüvenini geliştirmek için, olumlu davranışlarını takdir edin.
  • Sınırlarınızı net bir şekilde koyun. Çocuğunuz tek olduğu için, ona her türlü fırsatı sunmak istiyor olabilirsiniz. Çocuğunuza bir şeyleri isteyebileceğini, ancak her şeyin her zaman istediği gibi olamayabileceğini de açıklayın. Aile ilişkileri içerisinde, sırasını beklemeyi, paylaşmayı ve diğer aile üyelerinin duygularını önemsemeyi öğretin.
  • Çocuğunuzun bağımsızlığını destekleyin. Çocuğunuz yerine, onun yapabileceği şeylere müdahale etmeyin. Çocuğunuzun başarabilmesi ve becerilerini geliştirebilmesi için fırsat tanıyın. Buna izin vermediğiniz takdirde, çocuğunuz size bağımlı olarak yaşamaya başlayacak ve kendi kendine bir şeyleri yapabilme becerisi geliştiremeyecektir. Çocuklar deneme-yanılma yöntemiyle öğrenirler. Çocuğunuzu kampa veya üniversiteye tek başına göndermek ve çocuğunuzun evden ayrılmasına izin vermek oldukça zor olabilir. Fakat, çocuğunuzun gidebileceğini ve gittiğinde de tek başına ayakları üzerinde durabileceğini bilmeye ihtiyacı vardır.
Randevu Al Hemen Ara
WhatsApp'tan bize yazın

Bu kapanacak 0 saniye