Dışavurumcu sanat terapisi, hem teşhis koymaya yardımcı bir araç, aynı zamanda da bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir.
Sanılanın aksine, resim becerilerinizin ve yaratıcılığınızın iyi olması beklenmez. Yaratıcı sanat terapileri, çocuk-ergen veya yetişkin tüm yaş grupları için uygulanabilir.
Küçük çocukların dil becerilerinin yeterli düzeyde olmaması ve çocuk ve ergenlerin yaşadıkları çeşitli travmalar sonucu deneyimlerini söze dökmede zorlanması; sözel ifade gerektiren terapi yöntemlerinin etkisiz kalmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle, sözel olmayan terapi yöntemlerine başvurulmalıdır.
Sözel olmayan terapi yöntemleri
Sözel olmayan terapi yöntemleri sayesinde, birey dışa vurmakta güçlük çektiği yoğun ve acı veren duygu ve düşüncelerle yüzleşir, bunları açığa çıkarır ve içsel çatışmalarına çözümler bulabilir. Yaratıcı sanat terapilerinde, çeşitli materyaller kullanılarak bu dışavurum sağlanmış olur.
Günümüzde dans, drama, sanat ve daha pek çok farklı yaratıcı sanat metotları terapi olarak ortaya konulmaktadır. Yaratıcı Sanat Terapilerinin; sözel olmayan, dışavurumcu terapi yöntemlerini içermesi nedeniyle, çocuk ve ergenlerin deneyimledikleri çeşitli travmalar üzerinde oldukça etkili olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.
Yaratıcı sanat terapilerinin faydaları
Yapılan araştırmalar sonucunda Yaratıcı Sanat Terapilerinin nörolojik açıdan çeşitli travmatik deneyimlere sahip olan çocuk ve ergenler üzerinde pozitif etkilerinin olduğu bulunmuştur. Aynı zamanda, grup içerisinde iletişim becerilerin geliştirilmesini, başkalarına dikkat verme becerilerinin artmasını, grup üyeleri içindeki destek, iş birliği ve paylaşımı pekiştirmeyi sağlamaktadır.
Çocuğunuz travmatik olaylar sebebiyle fiziksel olarak zarar gördüyse, aileden herhangi biri yaralandı veya vefat ettiyse, çocuğunuz normalin dışında davranışlar sergiliyorsa -örneğin yemek yemeyi, uyumayı, sizden ayrılmayı ya da okula gitmeyi reddediyorsa- ya da travma sonrası belirtiler bir aydan fazla sürdüyse, çocuğunuz için profesyonel yardım alınması önerilir.