Yetişkin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), dikkati odaklamada güçlük, hiperaktivite ve dürtüsel davranış gibi kalıcı sorunların bir kombinasyonunu içeren bir bozukluktur.
Yetişkin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun zararları
Yetişkin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, istikrarsız sürdürülemeyen ilişkilere, kötü denecek kadar kötü iş veya okul performansına, düşük özgüvene ve diğer sorunlara yol açabilir.
Erişkin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olarak adlandırılmasına rağmen, semptomlar erken çocuklukta başlar ve yetişkinliğe kadar devam eder.
Bazı durumlarda, kişi yetişkin olana kadar Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olduğu fark edilmez veya teşhis edilmez.
Yetişkin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu belirtileri
Yetişkin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu belirtileri, çocuklarda DEHB belirtileri kadar net olmayabilir. Yetişkinlerde hiperaktivite azalabilir, ancak dürtüsellik, huzursuzluk ve dikkat gösterme güçlüğü ile mücadeleler devam edebilir.
Yetişkin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu tedavisi
Yetişkin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu tedavisi, çocukluk çağı Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu tedavisine benzer.
Yetişkin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu tedavisi ilaçları, psikolojik danışmanlığı (psikoterapi) ve DEHB ile ortaya çıkan herhangi bir akıl sağlığı sorununa yönelik tedaviyi içerir.
Yetişkinlerde Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Belirtileri
Yetişkinlerde görülen Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu hastalığının semptomları şunları içerebilir:
- Dürtüsellik
- Düzensizlik ve önceliklendirme sorunları
- Düşük zaman yönetimi becerileri
- Bir göreve odaklanma sorunları
- Çoklu görevde sorun yaşama
- Aşırı aktivite veya huzursuzluk hali
- Düşük planlama yeteneği
- Düşük hayal kırıklığı toleransı
- Sık ruh hali değişimleri
- Görevleri takip etme ve tamamlama sorunları
- Aşırı öfke
- Stresle başa çıkmada sorun yaşamadır.