Coronavirüs kaygısı ile başa çıkarken mindfulness, meditasyon ve özşevkat gibi araçların korku ve stresle mücadele etmek için kullanmanın nasıl yardımcı olabileceğini konuşalım.
Coronavirüs konusunda hepimiz büyük bir stres altındayız. Bu stres ve ortaya çıkan korku hissi, panik yapmamıza, bazı düşünce ve davranışların takıntı haline gelmesine, aşırı/sağlıksız yeme, stok yapma gibi olumsuz alışkanlıklara sebep olabilir. Ancak sakin bir his ile bir bakış açısı ka-zanmamıza yardımcı olabilecek uygulamalar mevcut. Meditasyon-mindfulness uygulamaları bun-lardandır.
Her bireyin şu anki salgın hastalıkla ilgili stres ve korkuları ile başa çıkmasına yardımcı ol-masının yanı sıra, bu krizle tetiklenen, geçmiş travmaları ve duygusal zorlukları olan bireyler için de özellikle etkili uygulamalardır.
Mindfulness / Farkındalık
Mindfulness bize acı veren duygu ve düşünceleri dengeli bir şekilde kabul etme yeteneği verir. Özellikle coronavirüs ile ilgili stres ve korku ile başa çıkmanın da sağlıklı bir yoludur. Mind-fulness endişemize ve korkumuza dönmenin ve böylece bunalmamanın bir yolunu sunar.
İlk olarak ve en önemlisi, mindfulness yani bilinçli farkındalık, şimdiki anda olmayı içerir. Şimdiki anın, sahip olduğumuz tek şey olduğu söyleniyor. Geçmiş zaten gerçekleşti, gelecek ise henüz gerçekleşmedi. “Yarın” hakkındaki korkularımızda o kadar kaybolabiliriz ki, şimdiki zamanı kaçırırız.
Şimdiki ana nasıl dikkat edileceğini öğrenmenin yanı sıra, bunu değerlendirmeden veya yar-gılamadan yapmayı öğrenmeliyiz. Bilinçli farkındalığımızı kullanmalı ve dikkatimizi sadece gözlem yapmaya yönlendirmeliyiz. Bu sebeple, mindfulness, farkındalık alanımızda, şimdi ve burada, neler olup bittiğini gözlemlemeyi gerektirir. Bu hisleri nasıl deneyimlediğimizi ve dışarıya nasıl ifade ettiğimizi gözlemlemek, diğer insanlarla iletişimimizi anlama konusunda da yardımcı olacaktır.
Kabul etmek, farkındalığın bir başka yönüdür. Duygusal acımızı görmezden gelmeye ya da ondan kurtulmaya çalışmak yerine acımıza kabulle cevap verdiğimizde, değişim doğal olarak gerçekleşebilir. Kabul, boyun eğme ya da umutsuz hissetme ile aynı şey değildir. Gerçekliğin üzerini kapatma da demek değildir. Bunun yerine, kabul, duyumlarımızı, hislerimizi ve düşüncelerimizi olduğu gibi deneyimlemek için bilinçli bir seçim yapmak anlamına gelir. Bu şekilde kabul etmeyi denediğimizde, deneyimlerimizi kontrol etmeye veya manipüle etmeye çalışmaktan vaz-geçtiğimizde, değişimin kapısını açıyoruz.
Uzm. Klinik Psikolog Gökçehan Akoğuz
KAYNAKÇA
Brown, D. P., & Engler, J. (2020). An outcome study of intensive mindfulness meditation. In The Psychoanalytic Study of Society, V. 10 (pp. 161-226). Routledge.
Davis, T. (2019). What Is Mindfulness? And How to Be More Mindful. Psychology Today.
Engel, B. (2020). Coping with the Coronavirus with Mindfulness and Compassion. Psychology Today.