Günümüz ihtiyaçları teknoloji kullanımını tercih olmaktan çıkarıp gerekli hale getirmiştir. Çocuklar günlük yaşamlarında televizyon, cep telefonu, tablet, bilgisayar gibi teknolojik aletlerle sık sık karşılaşmakta ve bu aletler çocukların iletişim ve öğrenme biçimlerini şekillendirmektedir.
Televizyon gibi geleneksel teknolojilerin kullanım süresindeki artışın ve izlenen içeriklerin, çocukların gelişimi ve sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğu bilinmekle birlikte, son yıllarda daha da yaygınlaşan bilgisayar, tablet ve akıllı telefon gibi modern teknolojik cihazların kullanımının da çocuklar için hem yararlı olduğu hem de sağlık riskleri taşıdığı yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır.
Bu özerkleşme sürecinde çocuğun özerklik duygusunu zedeleyecek olumsuz ebeveyn tutumlarının ilerleyen dönemlerde bağımsız bir birey olma becerisini olumsuz etkilediği düşünülmektedir (İçen, 2021).
Özerkleşmesine alan verilen bu dönemde anne ve babanın çocuklarının gelişim dönemlerini ve dönemsel ihtiyaçlarını bilmeleri ve buna göre davranmaları, çocuklarının sağlıklı birer yetişkin olarak topluma kazandırılması açısından önemlidir.
Kendini ve dış dünyayı keşfetme heyecanı taşıyan çocuk bireyler “ekran”da eksik ve kirli bilgiye maruz kalmaktadır. Eksik bilgi merak uyandırır. Merak duygusu ise çocuğu keşfe çıkarır. Zihin, -boşluğu doldurma- görevi için çalışmaya başlar. Araştırır, uygulamayı arzular, uygulamış kimselere temas eder.
Doyurulmamış merak duygusu güdülenme yaratır ve kendinizi “Benim çocuğum bunu nasıl yaptı?” derken bulabilirisiniz.
- Ebeveyn olarak çocuğunuzun dönemsel ihtiyaçlarını araştırmalı, sık ziyaret ettiği uygulama, oyun ve benzeri platformları çocuk bireyinin alnına girmeden, özerk olmasını engellemeden keşfetmelisiniz.
- “Merakı karşılamaya hevesli ilk istasyon” olarak kendinizi ona tanıtmanız bu anlamda oldukça kıymetlidir.
- Yargı ve utandırmaya başvurmadan, sorularını ihtiyacını anlamak için dinleyiniz.
- Yeni soru gelmesi için hevesli olunuz.
- Nutuk modundan çıkıp çok defa konuşunuz.
- Kendi kaygınızı yatıştırmadan bir konuşma başlatmayınız.
- Sormadığı sorunun cevabını vermeye çalışmayınız.
İletişimin var olduğu her yer çocuğunuz ve sizi her zaman daha güvenli bir bölgeye taşır.
KAYNAKÇA:
– Mustafaoğlu, R., Zirek, E., Yasacı, Z., Özdinçler, A., (2018), Dijital Teknoloji Kullanımının Çocukların Gelişimi ve Sağlığı Üzerine Olumsuz Etkileri.
– Aral, N., Keskin, A., (2018), Ebeveyn Bakış Açısıyla 0-6 Yaş Döneminde Teknolojik Alet Kullanımının İncelenmesi.
– İçen., H.Y., (2021), Evlilerde Çalıma Bağımlılığının Çocukluk Yaşantılarıyla Olan İlişkisinin İncelenmesi.