Yalnız Hissetmek Üzerine
Yalnızlık hissetme konusunda yalnız değiliz. Yalnızlık çağımızın zorluklarından biri.
Yalnız olmak ve kendini yalnız hissetmek aynı şeyler değiller. Bunun en büyük göstergelerinden biri bu kişilerin yalnız hissettiklerinde aslında çoğunun kişilerin birçoğunun evli olması vardır. Yalnızlık hissi; etrafımızda olmasını istediğimiz kişilerin yanımızda olmaması kaynaklı hissettiğimiz duygudur. Bu nedenle çoğunlukla yalnızlık duygusuna “kendini değersiz görme” inancı eşlik edebilir.
Bağlanma, ait olma ve sevgi ihtiyacı kişinin en önemli psikolojik ihtiyaçları arasında yer alır. Bu ihtiyaçların karşılanmaması halinde kişi kendini yalnız hissedebilir. Yalnızlık ile başa çıkmak hiç kolay değildir. Kişi yalnız hissettiğinde içinde bir boşluk hissedebilir. Bazen bireyler yalnız olduklarında ne yapacaklarını bilemez. Hayata karşı motivasyonları düşebilir.
Çünkü birey yalnız olduğunda odak noktası kendisine döner. Böyle olduğunda birey olumsuz inançları aktive olur. Bu şekilde kendisini daha da kötü hissederek bu olumsuz inançlar içinde kalabilir. Bu durum kişinin duygu durumunun daha da depresif olmasına sebep olabilir. Bu durumlarda sosyal çevrenin önemi büyüktür. Destek alınması bu açıdan yalnızlık duygusunun hissedilmemesi adına önemlidir.
Sosyal destek eksikliği nedeniyle bireylerde fizyolojik ve psikolojik bazı rahatsızlıklar görülebilir, depresyon ve yeme bozukluğu gibi sorunlar görülebilir. Zaman zaman herkes yalnızlık hissine kapılabilir. Bazı kişiler yaşadığı olaylardan etkilenip daha çabuk yalnızlık hissine kapılabilir. Bazı kişiler ise devamlı olarak yalnızlık hissini yaşar. Yalnızlık hissi, bazı psikolojik hastalıkların belirtilerinden biri olabileceği gibi bazı psikolojik hastalıkların ortaya çıkmasında etken olabilir.
Yalnızlık ile başa çıkmak için, kişinin negatif inançlarının farkına vararak olumsuz düşüncelerinin yerine olumlu inançların ve düşüncelerin aktive olması önemlidir. Sosyalleşmeye çalışmak, sosyal faaliyetler içinde bulunmak, yeni aktiviteler bulmak ve onlara katılmak kişiyi yalnızlık hissinden uzaklaştırabilir.
Sağlıklı bir olguya işaret eden kısa süreli tek başınalık ile kişinin dışında gelişen ve kişiyi psikolojik açıdan olumsuz etkileyen yalnızlık sendromunu ayırt etmek önemlidir. Kendinizi yalnız hissettiğinizde bunun önüne geçebilecek hobiler, etkinlikler ve arkadaş çevresi oluşturmak fayda sağlayacaktır.
KAYNAKLAR
Manfred Spitzer: Einsamkeit. Die unerkannte Krankheit [Yalnızlık: Tanınmayan Hastalık]. Droemer, München 2018,