fbpx
Bebekler İçin Uyku İhtiyacı

Bebekler İçin Uyku İhtiyacı

“Bebek gibi uyumak” sözü genellikle huzurlu ve kesintisiz bir uyku anlamında kullanılmaktadır, fakat gerçekte bebekler için durum tam tersidir. Yeni doğan bebeklerin beyin ve vücut gelişimlerinin hızlı olabilmesini desteklemek için oldukça fazla uykuya ihtiyacı vardır, ancak yetişkinlerin alıştığı 24 saatlik saat diliminde ve olması gerektiği düzende uyumazlar. Bunun sonucunda, tüm gün uyuklarlar, sürekli uyanırlar, birden uyuyakalırlar ve gündüz-gece döngüsüne uymazlar.

Yeni doğan bir bebeğe ebeveynlik yapmak oldukça stresli ve yorucudur, çünkü bebeğin bölünmüş bir uyku düzeni vardır. Fakat, şu da unutulmamalıdır ki bebeğin uyku düzeni sonsuza kadar bu şekilde devam etmeyecektir. Bebek büyüdükçe uyku düzeni daha stabil olacak ve daha tutarlı olacaktır.

Bir bebek kaç saat uyumalıdır?

Bebekler ilk aylarda zamanlarının çoğunu uyuyarak geçirirler. Yapılan bir araştırmaya göre, yeni doğan bebekler günün 14-17 saati uyurlar ve bu uyku düzeni 4 ay ile 11 aya kadar devam eder. Bu süre zamanla 12-15 saate kadar düşebilir. Bu uyku düzeni ardıl değildir, bebek gece boyunca sık sık uyanır ve gün içerisinde kısa süreliğine uyur.

Bebeğime uyku konusunda nasıl yardımcı olabilirim?

Her bebek, yetişkinler gibi, birbirlerinden farklıdır. Bebekler rutinler içeren düzenli bir uyku saatine ve rahatlatıcı bir uyku ortamına ihtiyaç duyarlar. Uzmanlar bebekler geceleri ağladığında ebeveynlerin bebeği öylece bırakması mı, yoksa bebek uykuya geri dönene kadar bebeği rahatlatması mı gerektiği üzerine tartışmışlardır. Araştırmaların sonucu bizlere, bebeği kendi haline bırakmanın ebeveyn ve çocuk arasındaki bağın zarar görmesine sebep olabileceğini ve bebeğin kendisi ve dünya hakkında olumsuz inançlar geliştirmesine bağlı olarak gelecekte ruhsal sorunlara eğilimin artabileceğini göstermektedir.

Bebeğimin uyku bozukluğu olabilir mi?

Evet. Örneğin; bebeğinizde uyku apnesi olabilir. Aynı zamanda, insomni gibi uyku bozukluklarından muzdarip olabilir. Fakat, tüm bu bozukluklar yetişkinlere oranla bebeklikte çok daha nadir görünür.

Bebeğinizin uykuyla ilgili bozukluk geliştirmesinin sebebi ayrılık anksiyetesi de olabilir. Şu da unutulmamalıdır ki bebekliğinde uyku sorunları yaşayan bireylerin, yetişkinlik dönemlerinde uykuyla ilgili bozukluk geliştirme olasılıkları çok daha yüksektir. Eğer çocuğunuz sürekli olarak sakinleşmekte zorlanıyorsa ve uyku sorunları yaşıyorsa, bir çocuk doktoruna ve bir ruh sağlığı uzmanına başvurmanız doğru olacaktır.

Randevu Al Hemen Ara
WhatsApp'tan bize yazın

Bu kapanacak 0 saniye