Uyku sırasında vücutlarımız kısmen hareketsizdir. Dış dünyaya karşı farkındalığımız olsa da bu farkındalık kısıtlıdır. Fakat beyin aktif kalır ve döngüler halinde bilincin farklı safhalarına geçişler yapılır.
Uykuya daldıktan sonra, uykumuz giderek derinleşir ama 90 dakika sonra süreç yeniden tersine döner. Beyin aktivitesi yeniden uyanıklıktaki duruma benzer hale gelir. Bu evre; hızlı göz hareketleri olarak (REM) ile nitelendirilir.
Vücut kasları en zayıf haline ulaşır ve bu evredeki birini uyandırmak diğer evrelere göre daha zordur. Her gece uykuda değişkenlik gösteren, uykunun REM ve REM olmayan üç veya dört evresinden geçilir ve REM olmayan periyotlar her seferinde kısalır, derinlikleri azalır. Bu sırada REM uykusu periyotları uzar.
Rüyalar bu REM uykusu sırasında görülür. Uykunun amaçlarından biri de düşüncelerimizi düzene sokmak ve beynimizi yeni gelecek girdilere hazırlamak için rüya görmektir.
Uyku döngüsü
- Uykunun bu ilk basamağında, uyku ve bilinç hali arasındaki aralık bulunur.
- İlk basamaktan 5-15 dakika sonra kalp atışları yavaşladığı ve beynin daha az karmaşık görevleri yerine getirdiği ikinci evreye geçilir.
- Bu evrede vücut onarıma başlar. İkinci evreden 15 dakika sonra bu evrede, REM dışı uykuya yani DELTA evresine geçilir.
- Bu evre ile beraber derin ve dinlendirici uykuya geçilir. Vücut ısısı ve tansiyon düşer.
- Uykulu hissetme halinden bu evreye gelene kadar yaklaşık 90 dakika geçmiş olur ve artık REM uykusu başlar. Göz hareketleri, kalp atışı, nefes alma, tansiyon ve vücut ısısı bu sırada artar.
Bu 5 evre tamamlandıktan sonra tekrar aynı döngü başlayarak ve sürekli olarak tekrarlayarak uyku devam eder.