fbpx
“Çocuğum Çok Fazla Soru Soruyor”

“Çocuğum Çok Fazla Soru Soruyor”

Çocuğun çok fazla soru sorması, sanılanın aksine kötü bir durum olmamakla birlikte, aksine çocuğun zihinsel kapasitesinin yüksek olduğunu, yani zeki ve meraklı olduğunu göstermektedir.

Çocuklar, dünyayı keşfetme ve yeni şeyler öğrenme arzusuyla ve merak duygusuyla; konuşmaya başladıktan sonra, soru sormaya da başlarlar.

Çocuklar için bu dünyada karşılaştıkları her şey yeni ve ilgi çekicidir. Her şeyi merak ederler, o yüzden de çok fazla soru sorarlar.

Yaklaşık 3 yaş civarında çocukların konuşma becerileri daha da gelişir ve sıklıkla “Neden?” diye sorarlar. Bazen bu sonu gelmez “Neden?” soruları, anne babalar için yorucu ve sıkıcı olabilir.

Kafalarını karıştıran ya da onları endişelendiren durumlarda, sordukları sorulara aldıkları cevaplar çocukların endişelerini azaltabilir ve sakinleştirebilir. Ayrıca yeni girdikleri bir ortamda nasıl davranacaklarını bilemediklerinde, oradaki kuralları öğrenmek için de soru sorabilirler. Bu sebeple, çocuklarınızın sorularına usanmadan, dikkatle cevap vermek çok kıymetlidir. Anne-babalar aynı zamanda çocuğu soru sormak için teşvik etmelidir.

Çocuklar doğrudan soru sorarlar ve bazı sorular sizi şaşırtabilir ya da utandırabilir. Bazı soruları da saçma ve gülünç bulabilirsiniz. Çocuğun sorularına gülerek, alay eder bir tavırla yaklaşmayın.

Ancak, çocuğunuz size ne soru sormuş olursa olsun, öncelikle çocuğunuzun neyi öğrenmek istediğini anlamaya çalışın. Onu anladığınızı ifade edin ve sorusunu çocuğun anlayabileceği şekilde, net ve kısa bir şekilde cevaplayın.

Tüm soruların cevabını bilmiyor olabilirsiniz. Bazen sizin de tam bilmediğiniz bir konu ile ilgili bir soru sorabilirler. Böyle bir durumda çocuğa dürüstçe; “Bunu ben de tam bilmiyorum, ama bu konuyu seninle beraber araştırabiliriz” gibi bir cevap verilebilir. Çünkü burada önemli olan şey; çocuğu önemsediğinizi göstermeniz ve onun için zaman ayırmanızdır. Ayrıca böyle farklı bir soru sorduğu için çocuğu tebrik ederek, onu daha fazla soru sormaya, merak etmeye teşvik edebilirsiniz.

Çocuğun sorduğu sorulara, cevap verirken, onun da sorgulamasını sağlamak amacıyla; “Sence neden olabilir?”, “Sen ne düşünüyorsun?”, “Bir tahminin var mı?” gibi sorularla çocuk düşünmeye teşvik edilebilir.

Özellikle ailesi tarafından soruları yanıtlanan çocuklar, okulda da anlamadıkları şeyleri daha rahat sorabilirler. Öğretmenine daha fazla soru sorabilen çocukların, genellikle derslerinde daha başarılı oldukları gözlenir. Bunun tam tersi; sorularına cevap verilmeyen, soruları geçiştirilen çocuklar kendilerini değersiz hissederler. Okulda da soru sormaktan çekinirler. Daha fazla düşünen, sorgulayan ve araştıran çocuklar, gelecekte de daha başarılı olacaklardır. Bu sebeple çocukların soruları sabırla cevaplandırılmalı.

Randevu Al Hemen Ara
WhatsApp'tan bize yazın

Bu kapanacak 0 saniye