fbpx
"Çocuğum Zorbalığa Uğruyor, Ne Yapmalıyım?"

“Çocuğum Zorbalığa Uğruyor, Ne Yapmalıyım?”

Zorbalık birçok farklı şekilde yapılabilir. Zorbalık; birini duymazlıktan gelmek, sırtını dönmek, oyundan dışlamak gibi küçük bir reddetme davranışı ile ölümcül olabilecek istismar ve aşağılama gibi ciddi davranışlar arasında değişiklik gösterebilir.

Siber zorbalık da zorbalık türlerinden biridir ve özellikle gençlerin sosyal medya üzerinden bir grup arkadaşın bir araya gelerek, isimsiz bir şekilde bir kişiye karşı zorbalık yapması anlamına gelmektedir.

Zorbalığa maruz kalmış çocuklar davranışsal problemler yaşıyor

Yapılan araştırmalara göre, ilkokul döneminde zorbalığa maruz kalmış olan çocukların diğer çocuklara oranla daha çok duygusal ve davranışsal problemleri olduğu bulunmuştur. Aynı zamanda, bu çocukların okulda başarılı olmak ve arkadaş edinmek konusunda da zorlandıkları ortaya çıkmıştır.

Zorbalığın bir diğer önemli sonuçlarından biri de çocukların kendi kendilerine zarar verme olasılığının artmasıdır. Bunun nedeni; zorbalığın yüksek oranda stres yaratan bir durum olması ve çocukların obeziteye daha eğilimli olmalarına sebep olmaktadır.

Ebeveynlerin tutumu önemli

Diğer yandan, araştırmalar ebeveynlerin zorbalığa maruz kalan çocukları için olumlu farklılıklar yaratabileceklerini göstermektedir.

Destekleyici bir aile ilişkisi koruyucu bir faktördür, yani çocuğun psikolojik sağlamlığını arttıran ve kendine zarar verici davranışların azalmasında önemli bir etmendir.

Zorbalığa Uğrayan Çocuğunuzun Psikolojik Sağlamlığını Arttırmak için Neler Yapabilirsiniz?

  1. Sıcak, sevgi dolu ve duyarlı olun: Ebeveyn şefkati büyük bir fark yaratır. Nazik ve duyarlı bir ebeveyne sahip olmak, çocukların zorbalığın olumsuz sonuçlarından daha az etkilenmelerini sağlar.
  2. Pozitif bir ev ve aile ortamı yaratın: Sevgiye, saygıya, empatiye, arkadaş edinmeye önem veren bir aile ortamı zorbalıkla ilgili oluşabilecek herhangi bir probleme karşı koruyucu bir etmen olacaktır.
  3. Kardeş ilişkilerini güçlendirin: Çocuklarınıza, birbirleriyle herhangi bir tartışma yaşadıkları esnada karşı tarafa saygılı bir şekilde kendilerini nasıl savunmaları gerektiğini öğretin. Birbirlerine nazik, merhametli ve anlayışlı olmaları konusunda destekleyin.
  4. Evinize çocuğunuzun arkadaşlarını ve akrabalarınızı misafir olarak davet edin: Güçlü sosyal bir ağ, zorbalığa maruz kalan çocuğunuz için güçlü bir psikolojik sağlamlık sağlar.
  5. Çocuğunuzu dikkatlice dinleyin, duygularını anlamaya ve yansıtmaya çalışın: Zorbalığa maruz kalan çocuğunuz çok fazla utanmış ve kafası karışmış olabilir. Sohbet ederken, mutlaka dikkatlice dinleyin, duygularını anlayın ve o anki duygusu ne ise, bu duygularını çocuğunuza ayna olarak tutun.
  6. Yardım alın: Ciddi bir problem söz konusuysa ve sizin çabalarınız bir işe yaramıyorsa, mutlaka bir ruh sağlığı uzmanından destek alın. Ne kadar çabuk destek alırsanız, çocuğunuzun ruh sağlığı o kadar korunmuş olacaktır.
Randevu Al Hemen Ara
WhatsApp'tan bize yazın

Bu kapanacak 0 saniye