fbpx
Çocuğunuzun Korkularını Nasıl Azaltabilirsiniz?

Çocuğunuzun Korkularını Nasıl Azaltabilirsiniz?

Anne ve baba olarak; çocuğunuzun bir şeylerden korktuğu durumlara şahit olmuşsunuzdur ve aynı zamanda çocuğunuzun yaptığı aktivitelerden zevk alabilmesi için korkularıyla yüzleşmesine yardımcı olmak istiyor olabilirsiniz.

Çocuğu Korkularıyla Yüzleştirme

Kişinin korktuğu şeyle yüzleşmesi herhangi bir korkudan kurtulmak için en iyi yoldur, fakat yaşanacak olan deneyimi daha az korkutucu hale getirmenin bazı yolları vardır.

  1. Mümkün ise, aşamalı olarak yüzleşmek en iyisidir

Bazı durumlarda, korkulan şeyle aşamalı olarak yüzleşmek gerçekten çok zordur; fakat birçok durum için, aşamalı yüzleştirme çocukların endişeyle dolup taşmadan korktuğu şeyle yüzleşmesini biraz daha kolaylaştırır. Önemli olan, önce az kaygı yaratan bir durumla yüzleşmesini sağlamaktır. Böylece, çocuk korktuğu duruma maruz kalarak kaygısının azalacağını öğrenecek ve kaygısına hâkim olabilme becerisi kazanacaktır.

Bu nedenle, çocuğun kaygısıyla yavaş yavaş yüzleşmesi için bazı yollar bulmaya çalışın. Çocuğunuzun daha küçük adımlarla başlaması ve adım adım ilerlemesi (daha az kaygı duyabileceği durumdan daha çok kaygı duyabileceği şeylere doğru) sağlanmalıdır.

  1. Çocuğunuzun temposuna ayak uydurun

Hiçbir zaman çocuğunuzun korktuğu şeyle yüzleşmesi için onu zorlamak iyi bir yöntem değildir. Çocuğu tatlılıkla kandırmak veya teşvik etmek olabilir, ama çocuğu zorlamakla iyi bir sonuç elde edemezsiniz. Çocuğunuzun kontrolün kendisinde olduğunu ve kendine hâkim olabileceğini hissetmesi önemlidir. Çocuğunuza biraz daha kaygı uyandırabilecek bir durumla yüzleşmeyi denemek isteyip istemediğini sorun. Çocuğunuzun deneyimleyeceği kaygının sağ salim üstesinden gelmek konusunda her zaman yanında olacağınıza dair açıklamalarda bulunun. Çocuğunuzun bir takım olduğunuzu bilmesi ve kaygıdan kurtulmaya çalışırken yalnız olmadığını hissetmesi önemlidir. Çocuğunuzu hızla kaygıyı yenmesi için zorlamak veya iradesi olmadan çocuğu korkulan şeyle yüzleştirmek; çocuğunuzun size güvenemeyeceği hissine kapılmasına, kendini tamamen yalnız hissetmesine ve güvenip yardım alabileceği kimsenin olmadığını düşünmesine ve buna bağlı olarak kaygısının daha da artmasına sebep olabilir.

  1. Çocuğunuzu cesaretli olması için teşvik edin

Çocuğunuzun korktuğu şeyle yüzleşmesi teşvik ile sağlanabilir. Çocuğunuza; çocukların da cesur olabileceklerini söyleyin ve çocuğunuzun en sevdiği kitap, çizgi film veya filmdeki cesur karakterlerin örneklerini verin. Çocuğunuz korkuyor olduğu şeyle yüzleşmek üzereyken, çocuğunuza “Bunu yapabileceğini biliyorum” deyin. Daha sonra, çocuğun korkusuyla yüzleşeceği zaman; “Bunu başarıyorsun!”, “Çok iyi gidiyorsun!”, “Çok cesursun!”, “Böyle cesur olduğun için seninle gurur duyuyorum!” gibi teşvik edici sözler söyleyin.

  1. Sabır ve süreklilik çok önemlidir

Çocuğunuzun defalarca denemesi gerektiğini ve bugün en çok korktuğu şeyle yüzleşme konusunda mücadele etmek zorunda olmadığını bilmesini sağlayın. Çocuğunuz bunu başarmadan önce belki yüz defa başarısız olacaktır. Çocuğunuza her başarısızlığında ve en nihayetinde başarılı olduğunda onun yanında olduğunuzu iletmek önemlidir.

  1. Empati kurmak oldukça yararlıdır

Çocuğunuzun korkularının siz deneyimlemiyor olabilirsiniz ama bu korkular çocuğunuz için oldukça gerçekçi ve küçümsenmemesi gereken bir şeydir. Çocuğunuzun korkusunu küçümsemeyin. Çocuğunuza “Korkuyor olduğunu anlıyorum. Bu çok normal. Ben de bazı şeylerden bazen korkabiliyorum” diyebilirsiniz.

  1. İhtiyaç hissediyorsanız, bir profesyonelden yardım alabilirsiniz

Eğer çocuğunuzun korkuları hayatını yönetiyorsa ve istediği şeyleri yapmasına engel oluyorsa, ruh sağlığı alanında çalışan bir uzmana başvurabilirsiniz.

Randevu Al Hemen Ara
WhatsApp'tan bize yazın

Bu kapanacak 0 saniye