Üzüntü, korku, hayal kırıklığı gibi duygusal streslerin birikimi, ağlayarak ya da öfke nöbetleri yoluyla sağlıklı duygusal boşalmanın baskılanmasıyla birleştiğinde, çarpıtılmış davranışlar olan yıkıcılık ve şiddet doğar.
Saldırganlık doğuştan gelmez, stres birikmesi nedeniyle edinilmiş bir davranıştır.
Çocuğunuz ağlama ya da öfkesini dışa vurma girişiminde bulunduğunda tekrar tekrar görmezden geldiyseniz, onun dikkatini dağıttıysanız ya da cezalandırdıysanız duygularını boşaltmanın güvenli olmadığını öğrenecektir. Birikmiş duyguları ve gerilimleri çok arttığında rahatsız edici ve hiperaktif olmaya ya da şiddet içeren davranışlarda bulunmaya başlayabilir.
Çocuğunuz yıkıcı davranışlarda bulunduğunda yapmanız gerekenler:
- Çocuğun öfkesini önemseyin: Saldırgan davranışı ilk gördüğünüz anda hemen çocuğu düzeltmeniz gerekir.
- Zarar vermeye başladığında, kontrolü ele alın: Onaylayıcı yaklaşımınız birkaç haftadır sürüyor ve çocuğunuz hala saldırgan davranmaya devam ediyorsa, daha iddialı olarak devreye girmeniz Çocuğunuza net, ama şefkatli bir şekilde sınır koyun. Çocuklar şiddet içeren davranışlardan olumlu bir sonuç elde edemiyorlarsa, yani davranışları anne-baba tarafından pekiştirilmiyorsa, bu davranışlar yok olmaya/sönmeye başlamaktadır. Yani, belirli bir zamandan sonra bu davranışlara izin vermediğinizi net bir şekilde belli ettiğinizde, bu davranışlar sönmeye başlayacaktır.
- Öfkeleniyorsanız, bu duyguyu fark edin ve sakinleşmeye çalışın: Davranışı sizi kızdırdıysa, çocuğunuza ihtiyacı olan ilgiyi göstermeden önce bir süre kızgınlığınızın geçmesini bekleyin.
- Çocuğunuzun ağlamasına izin verin: Çocuk sık sık saldırgan davranışlarda bulunuyorsa, ilk adım kendiliğinden/doğal rutininde ağlamasına izin vermek olmalıdır. Böyle zamanlarda ağlamasını kesmeden, sevgi ve ilgi gösterirseniz çocuğunuzla birbirinize güvenmeye başlarsınız.
- Bebeğinizin keyfi kaçtığında ne yaptığınızın bilincinde olmaya çalışın, ağzına bir şey tıkmaktan (emzirmek veya emzik vermek) ya da başka yollarla dikkatini dağıtmaktan kaçının.
- Emir vermeyi azaltın.