Birçok uzmanın ortak kararı, çocuğun tamamlamış olduğu okul işleriyle ilgili çocuğa pozitif geribildirim vermenin çocukların öğrenmeye olan ilgisinin artmasını sağladığı yönündedir.
Peki, yanlış yönde verilen pozitif geribildirimler, diğer bir deyişle övgü, çocuklara zarar verir mi? Son zamanlarda yapılan araştırmaların sonuçlarına göre, çocukların doğuştan getirdikleri özellikleri (Örneğin; zekâ, yetenek, vs.) övmek yerine, çok çalışkan olduğu ve çok çaba sarf ettiği için ödüllendirerek çocukların daha başarılı ve ruhsal olarak daha sağlıklı bireyler olmalarını sağlarız. “Bugün ödevleri yapmak için ne kadar çok çabalamış olduğunu görüyorum”, “Bunu bitirebilmek için çok çalışmış olmalısın” şeklinde yapılan pozitif geribildirim çocuğun kendini daha iyi hissetmesini ve daha motive bir şekilde çalışmasını sağlayacaktır.
Doğal yetenekleri övmek doğru değil
Doğal yetenekleri konusunda övgü veya yergi alan çocukların motivasyon ve performansları ise, en küçük başarısızlık durumunda oldukça düşmektedir ve çevresindekilere başarılarını daha yüksek gösterme çabası içerisine girmektedirler.
Yanlış övgüler özgüven eksikliğine yol açabilir
Eninde sonunda, bu çocuklar kendi değerlerini test sonuçlarına göre değerlendirmeye başlayacaklardır. Bu durum da ilerleyen süreçlerde kendileriyle ilgili olumsuz inançlar oluşturmalarına, özgüven eksikliğine, kaygı bozukluklarına ve depresyona sebep olabilir. Bu nedenle, çocuğu övgü ile ödüllendirirken, kelimelere çok dikkat etmeliyiz.
Çocuğunuzun gayretini takdir edin
Çocuğun değiştiremeyeceği ve doğuştan getirdiği zekâ ve becerilerine yönelik övgü ve yergiler, çocuğu yaralayabilir veya aşırı telafi davranışlarına itebilir. Ebeveynlerin tüm bunları göz önünde bulundurup çocuğun ortaya koyduğu çabayı övmesi ve çocuğun öz değerlerine ilişkin imalarda bulunmaktan uzak durmaları gerekmektedir.
Çocuğunuzun bu süreçlerden geçtiğini ve günlük rutininde göstermediği davranışlar sergilemeye başladığını gözlemliyorsanız, mutlaka bir ruh sağlık uzmanından destek almalısınız.