Travma deneyimlemek, vücudun adrenalin ve kortizol üretmesine sebep olur ve bu hormonların üretilmesi de “savaş ya da kaç” veya donup kalma tepkilerinin görülmesine sebep olur.
Çözümlenmemiş travma deneyimleri, savaş ya da kaç veya donup kalma tepkilerini herhangi bir tehlike yokken bile görülmesine neden olur. Özellikle çocukluk döneminde deneyimlenen travma bireyin beyin yapısını değiştirir ve uzun süreçli fiziksel ve ruhsal sorunların ortaya çıkmasında etkilidir.
Deneyimlenen Travmaların Fiziksel Sağlığa Olan Etkisi
Çocuklar ve yetişkinler travmanın vermiş olduğu zor duygularla baş edebilmek için farklı baş etme mekanizmaları geliştirirler. Bu baş etme mekanizmalarından bazıları da; aşırı yeme, sigara veya alkol bağımlılığı veya riskli cinsel aktivitelerdir.
Çocukluk Çağı Travmaları Mutlaka Tedavi Edilmeli
Çocukluk çağında deneyimlenen travmalar tedavi edilmediğinde, bu baş etme mekanizmaları gelecekte kaygı, depresyon, sosyal izolasyon ve hipertansiyon, diyabet, kanser gibi kronik sağlık sorunlarının ortaya çıkmasında etkin rol oynar.
Çocukluk Travmaları Fiziksel Rahatsızlıklara Neden Olabiliyor
Yapılan araştırmaların sonucunda, çocukluk çağı travmaları ve yaşam boyu devam eden fiziksel rahatsızlıklar arasında karşılıklı bir ilişki olduğu ortaya çıkarılmıştır. Aynı zamanda, kronik akciğer ve kalp hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, kanser, bağışıklık sistemi ile ilişkili hastalıklar gibi pek çok fiziksel sağlık sorunlarının ortaya çıkmasında etkendir.
Tüm bu bilgileri göz önünde bulunduracak olursak, çocukluk döneminde travmatik deneyimlerin sizi ne kadar etkilediğine odaklanmalı ve bu travmatik deneyimlerinizle sağlıksız baş etme yöntemleriniz olduğunu düşünüyorsanız, bir ruh sağlığı uzmanından destek almanız faydalı olacaktır.