Duygusal zekâ (EQ); stresten sağlıklı bir şekilde arınmak, etkili bir şekilde iletişim kurmak, başkalarıyla empati kurabilmek ve duygularımızı pozitif yönde düzenleyebilme, zorluklarla baş edebilme ve karmaşayı etkisiz hale getirebilmek için kendi duygularını anlayabilme, kullanabilme ve pozitif yönde düzenleyebilme becerisidir.
Duygusal zekâ size daha güçlü ilişkiler kurmanıza, okulda ve işte başarılı olmanıza, kariyer ve kişisel hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olur.
Duygusal zekâ aynı zamanda duygularınızla bağlantı kurmanıza, düşüncenizi harekete geçirip uygulayabilmenize ve sizin için hangisi önemliyse onunla ilgili bilinçli kararlar almanıza yardımcı olur.
Duygusal zekâ aşağıdaki 4 özellikle tanımlanmaktadır:
Kendi kendini denetleyebilme
Dürtüsel davranışlarınızı ve düşüncelerinizi kontrol edebilme, duygularınızı sağlıklı bir şekilde düzenleyebilme, insiyatif alabilme, sözünüzün arkasında durabilme ve değişikliklere kolayca adapte olabilme becerileridir.
Öz Farkındalık
Duygularınızı fark edebilme ve bu duyguların düşünce ve davranışlarınızı nasıl etkilediğinin farkında olma becerisidir. Güçlü ve zayıf yönlerinizi bilmek ve özgüvenli olmaktır.
Sosyal Duyarlılık
Empati kurabilme, başkalarının duygularını, endişelerini ve ihtiyaçlarını fark edebilme, duygusal sinyalleri fark edebilme, sosyal ortamlarda rahat olabilme ve bir grup içerisindeki dinamikleri anlayabilme becerilerini kapsar.
İlişki Yönetimi
İyi bir ilişkiyi nasıl kurabileceğini ve sürdürebileceğini bilme, açık bir iletişim kurabilme, başkalarını etkileyebilme ve ilham verebilme, grup çalışması içerisinde uyumlu çalışabilme ve anlaşmazlıkları yönetebilme becerileridir.
Duygusal zekâ neden önemlidir?
Hepimiz biliyoruz ki en akıllı insanlar başarılı ve doyumlu bir hayata sahip olacak diye bir kaide yoktur. Akademik olarak birçok başarıya imza atmış, ancak sosyal becerileri oldukça zayıf olan ve işte veya kişilerarası ilişkilerinde başarısız olmuş pek çok kişi tanıyorsunuzdur. Bu hayatta başarılı olmak için ne yazık ki zekânızın (IQ) yüksek olması yeterli olmamaktadır. Evet, belki IQ sizin iyi bir üniversite kazanmanıza yardım etmiş olur, fakat sınavlar başladığında sizin stresinizi ve duygularınızı yöneten duygusal zekânızdır (EQ).
Duygusal zekânın etkileri
Duygusal zekâ şunları etkiler:
Okul veya işyeri performansı
İşin aslı günümüzde birçok şirket iş görüşmeleri esnasında başvuranların duygusal zekâsını ölçmektedir. Çünkü, duygusal zekâ iş yerinde yaşanabilecek sosyal çatışmaları yönetmenize, başkalarına liderlik edip onları motive edebilmenize ve kariyerinizde başarılı olmanıza yardımcı olur.
Fiziksel sağlık
Stres fiziksel sağlığınızı olumsuz yönde etkiler. Stres; kan basıncını yükseltir, bağışıklık sisteminizi baskılar, kalp krizi riskini arttırır ve erken yaşlanmanıza sebep olur. Duygusal zekânızı geliştirirken, ilk öğrenmeniz gereken şey stresle nasıl baş edebileceğinize dair beceriler edinmektir.
Ruhsal sağlık
Duygularınızı fark edemez, onu yönetemezseniz, sosyal ilişkileriniz zedelenebilir. Bunun sonucunda, yalnız ve izole hissedebilirsiniz ve sonuç olarak ruh sağlığı problemleri yaşayabilirsiniz.
İlişkiler
Duygularınızı anlayabilir ve onu nasıl kontrol edebileceğinizi bilirseniz, kendi duygularınızı kolaylıkla ifade edebilir ve başkalarının da ne hissettiğini daha rahat anlayabilirsiniz. Bu da size daha güçlü ilişkiler kurmanızı sağlar.