fbpx
İçinizdeki Çocuğu Ortaya Çıkarın

İçinizdeki Çocuğu Ortaya Çıkarın

“İçimizdeki çocuk” terimi psikolojide uzun zamandır kullanılmaktadır. Jung çocukla ilişkili olan bir arketip (ilk örnek, prototip) olarak tanımlamıştır. Kendine yardım süreçlerinde ve psikolojide uzun zamandır yoğun bir şekilde içimizdeki çocuğa odaklanılmıştır. Yani, bu çok da yeni bir kavram değildir.

İçimizdeki çocuk nedir?

İçimizdeki çocuk gençliğimizdeki travmaların bir temsilidir. Genellikle bu, çocuğun güvende olmadığını hissetmesi ve kendini yetersiz görmesi ile ilişkilidir. Bu bir şekilde insan ruhunu yaralı bir şekilde bırakan diğer travmalarla bağlantılıdır. Birçok terapi yönteminde yetişkinlerin kendilerini sakinleştirmesi ve çocukluk döneminden gelen duygularla baş etmeye odaklanılır. Ancak bunlar dışında içimizdeki çocuk kavramının pek çok farklı anlamı vardır.

İçimizdeki çocuğun yetişkinlikte pozitif ve negatif yansımaları

Popüler olan anlamlarından biri, yetişkinlerin istediklerini elde edememeleri konusuyla nasıl başa çıkabildikleridir. Bu düşünceye göre, yetişkinler eğer işe yarıyorsa, çocuklukları zamanından gelen çocuksu davranışlarına geri dönmektedirler.

Bugün çok popüler olan bir söylem olarak “yetişkinlik” kelimesi ile bir ilgisi vardır. Kronolojik yaşına nazaran, bireylerin kendilerini hangi yaşta hissettiklerine dair yapılan bir araştırmada, 25 yaşından büyük yetişkinler kendilerini çok daha genç yaşta olduklarını hissetmektedirler. Ki bu benim görüşüme göre iyi bir şeydir. Bu durum, yetişkinlerin bunu hissetmeseler bile yetişkinmiş gibi davranmaya çalıştıkları hissini desteklemektedir.

İçimizdeki çocuğun göstergeleri

Bir olaya otomatik olarak verdiğimiz tepkiler içimizdeki çocuğun göstergesidir. Biri bencilce davranmaya, sinir krizleri geçirmeye veya pozitif olarak yaratıcı ve doğal davranmaya başladığında, içimizdeki çocuğun iş başında olduğu söylenir. Bizler yetişkin olduğumuz halde düşündüğümüzden çok daha fazla çocuğuz. Bu genel olarak negatif, ama pozitife dönüştürülebilir.

Yetişkin olma özellikleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yetişkin özellikleri olarak; sakin, sorumluluk sahibi, liderlik özelliğine sahip olmak, mantıklı kararlar alabilmek ve daha iyisi için kendinden fedakarlık yapmak gibi özellikler sayılabilir. Ama yetişkinlerin ne sıklıkta bu yetişkinlik özelliklerine göre davrandıklarına tanık oluruz ki? Yetişkinler genellikle kendilerini yönlendiren motivasyonlarının farkına bile varmadan bencilce davranırlar. Bu bizim doğamız gibi görünüyor. Ancak, bizim desteklediğimiz yetişkin özelliklerini pek yansıtmıyor.

Bencilce davranmanın ötesinde, insan beyni Egoyu korumak için özenle çalışır. Kendimize yalan söyleriz ve sonra bunu yaptığımızı reddederiz. Bu her zaman bilinçdışı bir şekilde meydana gelir.

İçinizdeki çocuğun pozitif ve negatif özellikleri vardır.

İçimizdeki çocuğun negatiflerin yanında pozitif pek çok özelliği vardır. Birisi oldukça yaratıcı, oldukça içten olduğunda ve kendi yaptığı aktiviteye kaptırabildiğinde, içimizdeki çocuğun etkili olduğu düşünülmektedir. Tüm bunlar içimizdeki çocuğun pozitif taraflarının olduğunu göstermektedir.

Bir öneri olarak; içinizdeki çocuğun farkına varmaya çalışın ve pozitif özellikleri ortaya koymak ve yetişkin olmanın pozitif özelliklerini benimsemek için bilinçli bir efor sarf etmeniz ruhsal anlamda daha sağlıklı olmanız konusunda faydalı olacaktır.

Randevu Al Hemen Ara
WhatsApp'tan bize yazın

Bu kapanacak 0 saniye