Kendini gerçekleştiren kehanet, insanların bir durumla ilgili inançlarının veya beklentilerinin davranışlarını bu inançların gerçekleşmesine neden olacak şekilde etkileyebileceği psikolojik bir olgudur.
Bunun bireyler üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkileri olabilir. Örneğin, okulda iyi performans gösterebileceğine inanan bir öğrenci daha çok çalışabilir ve daha fazla çalışarak daha iyi notlar alabilir. Tersine, yetenekli olmadığına inanan bir öğrenci o kadar fazla çalışmayabilir ve bu da düşük performansa yol açabilir.
İlişkilerden başka bir örnek verilebilir. Birisi eşinin kendisini aldatmasını beklerse kıskanç ve sahiplenici hale gelebilir, bu da eşini uzaklaştırabilir ve aslında aldatmaya yol açabilir. Buna karşılık, birisi ilişkilerinde olumlu bir sonuç beklerse, eşiyle daha güçlü bir bağ kurarak daha güvenilir ve sevgiyle hareket edebilir.
Dahası, kendi kendini gerçekleştiren kehanet, ırklarına, cinsiyetlerine veya sosyo-ekonomik durumlarına göre belirli gruplara yönelik ayrımcılık ve önyargılar gibi daha geniş sosyal konularla da ilişkilendirilmiştir. Bu inançlar, bu gruplar için iş fırsatlarından mahrum kalmak veya kötü muamele görmek gibi olumsuz deneyimlere yol açabilir.
Olumsuz kendi kendini gerçekleştiren kehanetlerden kaçınmak için kendi inanç ve beklentilerimizin farkında olmak önemlidir. Olumsuz inançlarımızı tanıyarak ve bunlara meydan okuyarak davranışlarımızı değiştirebilir ve nihayetinde hayatımızdaki sonuçları değiştirebiliriz.