Masal saatleri çocuklar için en zevkli dakikalardan yansıtmaktadır. Özellikle çocuklar, masal okumaktan çok dinlemeyi tercih ederler. Bundan daha çok zevk alırlar.
Bizler de belki de masallardan, birinin bize okumasından hoşlanıyoruzdur. Özellikle babaların okuması da çok büyük bir önem oluşmaktadır.
Hayat şartları, yoğun zaman dilimleri bazen babaların çocuklarla olan bağında ve ilişkilerde kopmalar oluşturabilir.
Uyku öncesi 20-30 dakikalık kısa masallar okumak ve bu sayede her gün kaliteli vakit geçirmiş olmak paha biçilemezdir.
Masallar çocuklar için eğlenceli olmasının yanında onların gelişimine çokça katkılar sağlar. Masallar hayal gücünü kuvvetlendirir, sözcük dağarcığını geliştirir, yeni kavramları öğrenmesini katkı sağlar. Bununla birlikte masallar sayesinde çocuklar, sorunlara karşı çözüm yolları bulmayı öğrenmiş olurlar.
Masallar çocuğun korkularını giderir, onlara güven verir. Kişiliğini olumlu yönde geliştirir. Masal seçimi çocuğun yaşı ve karakterine göre bilinçli bir şekilde seçilmelidir.
Ebeveynler olarak masal, hikâye, roman tercihlerimize dikkat etmeli, çocuklarımızı doğru ve bilinçli yönlendirmeliyiz.
Ebeveynlere öneriler
- Çocuğunuzun bilişsel becerilerinin gelişmesi ve neden-sonuç ilişkisini kurarak problem çözme yetisini kazanması için masalı okurken sence sonraki sayfa nasıl olmalı, bu masalın yazarı olsaydın başlığını ne koyardın, sonu nasıl daha farklı bitebilirdi gibi sorular sorun.
- Çocuğun dikkatini daha iyi yoğunlaştırmak ve anlama yetisini geliştirmek için bir önceki sayfadan sorular sorabilirsiniz. Çocuğun ismi neydi, hangi ülkeye gezmeye gitmişler, arkadaşı neden küsmüş gibi…
- Çocuğunuzun üretkenliğini arttırmak için resimleri inceleyin ve “Tahmin et bakalım nasıl bir hikâye ile karşılaşacağız, biraz anlatır mısın” gibi yaklaşımlar sergileyin.
- Çocuğunuzun hayal dünyasını geliştirmek için masal okuma bittikten sonra hikâyeden en çok etkilendiği sahneyi çizmesini isteyin ve bu resim üzerine konuşun.