Sosyal anksiyete bozukluğu, günlük sosyal durumlarda yoğun anksiyete ile karakterize bir anksiyete bozukluğudur.
Sosyal anksiyete bozukluğu olan kişiler, başkaları tarafından izlenmek ve yargılanmaktan, kendi eylemlerinden utanmaktan veya aşağılanmaktan sürekli, yoğun ve kronik bir korkuya sahiptir. Korkuları o kadar şiddetli olabilir ki işe, okula veya diğer faaliyetlere etki edebilir.
Sosyal Anksiyete Bozukluğunun Etkileri
Sosyal anksiyete bozukluğu olan birçok insan, insanların etrafında olma korkusunun aşırı veya mantıksız olabileceğini kabul etse de bunun üstesinden gelemezler. Korkunç bir durumdan önce genellikle günler veya haftalarca endişelenirler. Ek olarak, genellikle düşük benlik saygısı ve depresyon yaşarlar.
Sosyal anksiyete bozukluğu, topluluk önünde konuşma korkusu gibi yalnızca bir tür durumla sınırlandırılabilir veya kişi, başkalarının yanında olduğunda da kaygı yaşayabilir.
Tedavi edilmezse sosyal fobinin ciddi sonuçları olabilir. Örneğin, insanların işe veya okula gitmesini veya arkadaş edinmelerini engelleyebilir.
Genellikle sosyal anksiyete bozukluğunun yoğun stresine eşlik eden fiziksel semptomlar arasında kızarma, terleme, titreme, mide bulantısı ve konuşma güçlüğü bulunur. Bu görünür belirtiler onaylanmama korkusunu artırdığı için, kendileri de ek bir korku odağı haline gelebilir ve bir kısır döngü yaratabilir.
Sosyal anksiyete bozukluğu olan insanlar bu semptomları deneyimleme konusunda endişelendikçe, onları geliştirme ihtimali de artar.