fbpx
Utangaç Çocuklar için Sosyal Beceri Yöntemleri

Utangaç Çocuklar için Sosyal Beceri Yöntemleri

Utangaç çocukları sosyal durumlar içine itip bir şeylerin işe yaramasını bekleyemeyiz. Hem olgunlaşamamış hem de utangaç çocukların akranlarıyla olan etkileşimindeki kaygıları göz önünde bulundurulacak olursa; akranlarının bu çocuklara karşı gerçekten olumsuz tepkiler vermeye eğilimli oldukları bulunmuştur.

Utangaç Çocuklar için Neler Yapılabilir?

Daha çok reddedilmeye maruz kalmak, utangaç çocukların sosyal açıdan öz güven kazanmalarına yardımcı olmayacaktır. Utangaç çocukların pozitif bir şekilde akranlarıyla nasıl iletişim kuracağı konusunda belirli bir rehberliğe ve öğrendiklerini uygulamaya ihtiyacı vardır.  Bu nedenle, çocuğunuzun ilişki kurma tarzına karşı durmak yerine, bu konu üzerinde çalışmayı deneyin. Neler yapılabilir?

Çocuğunuzun ilgi alanını keşfetmek

Çocuklar birlikte eğlenceli şeyler yaparak arkadaş edinirler. Çocuğunuzun yaparken zevk alabileceği aktiviteler, arkadaşlık kurmanın temel taşı olabilir. Çocuğunuz eğlenceli aktivitelere odaklanmışsa; akranlarına karşı daha ilgili olmaya ve onlarla konuşmaya ve yalnız kalma veya dışlanma ihtimaline ilişkin daha az içi içini yemeye başlayacaktır.

Sosyal senaryoları öğretmek ve üzerinde pratik yapmak

Birçok sosyal etkileşim zekice bir sohbet gerektirmez. Çocuğunuza basit sosyal senaryoları, canlandırma aracılığıyla öğretin. Örneğin, insanlarla tanışırken göz kontağı kurmak ve bir gülümsemenin arkadaşlığı başlatması. “Nasıl” ve “Ne” sorularını sormak veya birini övmek diğer işe yarayan ve arkadaşça olan senaryolardır.

Birebir etkileşime odaklanmak

Birçok utangaç kişi kalabalıktan çok, kendini tek bir kişiyle ilişki kurarken daha rahat hisseder. Oyun buluşmaları ayarlamak veya katılmak, utangaç olan çocuğunuzun sosyal becerileri üzerinde pratik yapması ve daha derin bir arkadaşlık kurması için çocuğunuza şans verir. Çocuğunuzun hoşlandığı veya çocuğunuzdan hoşlanabilecek akranlardan biri olsa bile çocuğunuzun daha mutlu hissetmesine yardımcı olur ve çocuğunuz daha az zorbalığın hedefi haline gelir. Gerekirse, misafirler gelmeden çocuğunuzla oyun buluşmalarında nasıl davranması gerektiğine ilişkin bilgileri yeniden gözden geçirin.

Akranları dostça yaklaştığında, tepki göstermek

Çocuğunuza akranlarının kibar davranışları fark etmeleri konusunda yardımcı olun, ki bu bir arkadaşlığın başlangıcı için bir işaret olabilir! Çocuğunuzun sıcak bir şekilde tepki göstermesi konusunda pratik yapması için yardım edin. Örneğin; eğer biri çocuğunuzu övgüye uygun olacak arkadaş canlısı bir tepki “Teşekkür ederim” olmalıdır.

Başkalarının bakış açısından bakabilmek

Çocukların başkalarının belirli durumlar karşısında nasıl hissedebileceklerini öğrenmeleri yıllar alır. Çocuğunuzun başkalarının bakış açısını anlayabilme becerilerini desteklemek için; günlük hayattaki veya çocuğunuzla interaktif bir şekilde izliyor olduğunu film esnasında duygular ve düşünceler hakkında çocuğunuzla konuşun. Duygular hakkında konuşmak, çocukların deneyimlerini anlamlandırmasına ve sınıflandırmasına yardımcı olur. Zihinsel olarak kendisini başkasının yerine koyabilme becerileri; çocukların birbirleriyle nasıl geçinecekleri konusunda da rehber olabilir.

Sabırlı olun

Çocuğunuzun değişmiş olduğunun fark edilmesi zaman alabilir. Akranları belki çocuğunuzun hayatında yeni bir sayfa açtığını hemen fark edemeyebilirler. Çocuğunuzun gelişeceğine ve öğreneceğine olan inancınızı çocuğunuza ifade edin ve onu yüreklendirin. Rehberlik ve devamlı bir çaba ile, çocuğunuz diğer çocuklarla iletişim kurmaya başlayacaktır.

Randevu Al Hemen Ara
WhatsApp'tan bize yazın

Bu kapanacak 0 saniye