Ebeveynler ve yetişkin çocukları arasındaki ilişkiler, geliştirilebilir ve anlamlı olabilir. Ancak çoğu zaman, eski konuşma ve etkileşim alışkanlıkları, ebeveynlerin ve çocukların karşılıklı olarak verimli ilişkiler kurmalarına ve sürdürmelerine engel olur.
Yetişkin çocuklarla aradaki ilişkiyi geliştirmek için üç yoldan bahsedilebilir:
Yetişkinler gibi birbirinizle konuşun
Yıllarca birbirleriyle iletişim halinde olan ebeveynler ve yetişkin çocuklar, yaşa uygun olmayan iletişim modellerine düşme riski ile karşı karşıyadır. Ebeveynler yetişkin çocuklarla sanki bir çocukla konuşur, uygunsuz taleplerde bulunur veya istenmeyen öğütler verir gibi konuşmaya geçebilirler. Böyle bir durumda ebeveynler ve çocuklar bir adım geri çekilebilir ve daha çok yetişkinler gibi konuşmaya geçebilirler.
Yapıcı çatışmayı öğrenin
Sağlıksız çatışma tarzları çocukluk döneminde gelişebilir ve fark edilmesi zor olabilir. Pasif agresif davranışlar, kavgalar, sorunları görmezden gelme, ilişkiyi olumsuz yönde etkileyen yıkıcı modellerden sadece birkaçıdır. İlişki için sorumluluk almanın bir parçası, her bir tarafın bu çatışma döngülerindeki rollerini görmesi ve nasıl farklı tepki verebileceklerini gözlemlemeye başlamasıdır.
Birbirinizin sınırlarına saygı gösterin
Ebeveynler, yetişkin çocuklara ne düzeyde destek sağlamak istediklerine karar vermelidir. Yetişkin çocuklar da özellikle kariyer, ilişkiler, yaşam tarzı ve finans alanlarında ebeveynlerden ne düzeyde mahremiyet ve katılım istediklerine karar vermelidir. Ebeveynler ve çocuklar zorlu bir ilişkiyi geliştirmek istiyorlarsa, her ikisi de birbirlerinin sınırlarına saygı gösterme konusunda hassas olmalıdır.