Çocuklar için sporun fiziksel anlamda birçok katkısı olduğu bilinir. Ancak sporun katkısı çocuğun “enerjisini dışarıya atması”nın çok üzerindedir. Beden ve ruh sağlığı birbiriyle ilişkili olduğundan, spor yapmanın ruhsal sağlık üzerindeki olumlu etkileri de önemsenecek düzeydedir.
Ebeveynler çocuğun spora ayırdığı vakit ve enerji sonucunda akademik anlamda başarısız olacağından endişelenebilirler. Ancak sporun çocuğun dikkatini, motivasyonunu ve öğrenme becerilerini artırarak daha başarılı olmasını sağlama gibi bir yararı vardır. Düzenli yapılan spor, çocuğun daha yüksek bir benlik saygısının olmasını sağlar. Spor faaliyetiyle birlikte bir gruba dahil olan çocuk sosyalleşme imkanı bulur, böylelikle özgüveni artar ve bunu hayatının diğer alanlarına da yansıtır. Sporun, çocukların zararlı alışkanlıklar ve teknoloji bağımlılığından uzak durmasını sağlayan olumlu bir etkisi de vardır. Ertelemeyi öğrenen çocuklar, spor yaparak emek ve sabır karşılığında başarıya ulaşmanın doyumunu yaşarlar. Ayrıca belli bir amaca yönelik çaba gösteren çocuklar, bu çaba sarf etme davranışını hayatlarına yansıtırlar. Diğer yandan, yapılan çalışmalar spor sonrasında vücutta salgılanan hormonların, depresif ve kaygılı yapılanmaları düzeltmede yararlı olduğunu belirtmektedir. Çatışma ortamına maruz kalan çocukların, spor yaparak kendilerini koruma altına almaları sağlanabilir. Ayrıca çocukların saldırganlık dürtüleri gibi ilkel duygularının olumlu bir şekilde çıkış bulduğu yollardan önemli bir tanesi de spordur. Fiziksel aktiviteler aynı zamanda, çocuğun korkularını yenmesi, kendine özgü bir kimlik geliştirmesi, sosyal zorlukların üstesinden gelmesi, kendisi ve çevresini tanıması gibi açılardan da yararlıdır.
Özellikle bir eğitmen denetiminde yapılması gereken sporun yararlı olabilmesi için düzenli ve yeterli sıklıklarda yapılması gerekir. Çocuğun yapacağı spor dalını benimsemesi önemlidir. Bu sebeple çocuğun ilgi ve yetenekleri doğrultusunda, ona seçenekler sunularak bir spora yönlendirilmesi doğru olacaktır. Seçtiği spor dalının şartları, maddi açıdan özellikleri, uygulanabilirliği, çocuğun vücut yapısı gibi faktörler de göz önünde bulundurulmalıdır.
Sonuç olarak, çocukların ruh sağlığında spor ve fiziksel aktivitenin koruyucu bir faktör olarak önemli olduğu, bilişsel ve duygusal anlamda çocuk gelişimine olumlu katkılarının olduğu ortaya konmuştur. Çocuğun psikososyal yönden uyumlu ve dengeli bir yaşam sürmesi için sporun söz konusu öneminden dolayı, ailelerin bu konudaki destek ve yönlendirmeleri de önem taşımaktadır.
Uzm. Klinik Psikolog Gökçehan Akoğuz
KAYNAKÇA
Çelik, A., Şahin, M. (2013). Spor ve çocuk gelişimi. The Journal of Academic Social Science Studies JASSS-International Journal of Social Science, 6(1), 467-478.
Ercan, E.S. (2016). Günümüzde anne baba olmak. Doğan Kitap.
Hergüner, G. (1991). Çocuğun spora yönelmesinde ailenin rolü ve önemi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 6(1), 91-95.