Çocuklarınız İçin Uyku Neden Önemlidir
Günümüz çocukları, gün içinde oldukça yoğun ve değişken bir yaşam sürmektedir. Çevreleri gittikçe gelişmekle beraber okulda ve evde sorumlulukları artmaktadır. Bununla beraber bağımsızlıkları artmakta ve geleceği için yeni planlar da oluşturmaktadır.
Ergenlik, insan yaşamının gelişimsel olarak oldukça önemli bir dönemi oluşturmaktadır. Bu dönemde ergen fiziksel, duygusal ve entelektüel açıdan gelişim göstermektedir. İyi ve bol uyku da ergenin gelişimi ve yaşam kalitesi açısından önemli bir yer edinmektedir. Ancak erken okul saatleri, ödevler, ders dışı yapılan aktiviteler ve elektronik aygıtların gereğinden fazla kullanımı gibi faktörler çocukların daha az uyumasına yol açabilmektedir. Yapılan araştırmalara göre gençlerin sadece %15 kadarı kaliteli bir uyku süreci geçirmektedir. Bu durum onların öğrenme becerilerine ve gelişim süreçlerini olumsuz anlamda etkileyebilmektedir. Gençler uyku ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına günde en az 8 saatlik bir uykuya ihtiyaç duymaktadır. Çocukların ergenlik dönemlerinde uyku programlarının değişkenlik göstermesi yaygınlık gösterebilmektedir. Okul günleri geç yatıp erken kalkan ergenler, bu yorgunluklarını hafta sonları geç saatlerde uyanarak telafi etmektedirler. Ancak bu durum ergenlerin biyolojik saatlerindeki değişkenliği arttırabilir ve hafta içi daha geç uyumalarına sebep olabilir. Bu ergenlerin bir kısır döngü içerisine girmelerine neden olabilir.
Peki ebeveynler bunun için neler yapabilir ?
- Öncelikle kendinizi uyku konusunda eğitebilir ve bunu çevrenize ve daha da önemlisi çocuklarınıza aktarabilirsiniz.
- Ebeveynler olarak çocuğunuzun akademik çalışmalarını uyku saatinden daha önce gerçekleştirmeleri için teşvik edebilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre; gece yarısı ev ödevleriyle uğraşan gençlerin, gün içinde akademik anlamda sorun yaşamalarının daha yüksek olduğunu söylenmektedir.
- Teknoloji ergenlerin yaşam döngülerinde önemli bir yer edinmektedir. Özellikle bu durum, geceleri uyku düzenlerini etkileyebilmektedir. Bu nedenle çocuğunuzun kullandığı teknolojik aletleri, belli bir programla düzene sokmaya çalışarak doğal uyku süreçlerini olumlu bir anlamda etkileyebilirsiniz.
- İnsanların vücut ısısı uykuya dalmadan önce düşmektedir. Serin bir oda, çocuğunuzun vücut içi ısısını düşürerek daha rahat bir şekilde uykuya dalmasını sağlayabilir. Bu nedenle çocuğunuz uykuya dalmadan önce odayı havalandırabilirsiniz. Bunun dışında uyku öncesi sıcak bir duş da yardımcı olabilmektedir.
- Çocuğunuzun yatmadan önce egzersiz yapması, vücutlarının uyarılmasına ve vücut ısılarının yükselmesine neden olacağından uykuya dalmakta güçlük çekmelerine neden olabilir. Bu nedenle fiziksel aktivitelerinin uykudan önce azaltılması çocuklarınızın uyuması açısından daha yararlı olabilmektedir.
- Akşam saatlerinde çocuklarınızın kafein bazlı içecekler(kola,kahve) içmesi çocuklarınızın uyarılma düzeylerini arttırdığından uykularının gelmesini zorlaştırabilmektedir.
- Çocuklarınızın belli saatlerde yataklarına gitmesi, uykularının bir rutin haline gelmesini sağlayabilir ve biyolojik saatlerini olumlu anlamda etkileyebilir.
- Sabah çocuğunuzun uyanma saatlerinde, perdeleri açarak odaya ışık girmesini sağlayabilirsiniz.
KAYNAKÇA
J Breus, M. (2017, 21 Eylül) “Your Teen Needs More Sleep.” www.psychologytoday.com
Canadian Paediatric. (t.y.). “Teens and sleep: Why you need it and how to get enough” Society’s.(t.y.). https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Diğer yazılarımızı okumanızı öneririz.
Çocuklukta Kurulan İlişkilerin Yetişkinlik Dönemine Etkisi
İlişkilerde Kendini Açmanın Önemi