Çocukluk çağı obezitesi, çocukları ve ergenleri ciddi bir şekilde etkileyen tıbbi aynı zamanda psikolojik durumdur. Çocukluk çağı obezitesi yaşayan çocuklar bazı sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilirler. Bunlar diyabet, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol olabilir. Çocukluk çağı obezitesi, düşük benlik saygısı ve depresyona da yol açabilir.
Çocukluk çağı obezitesini azaltmanın en iyi stratejilerinden biri, tüm ailenin yeme ve egzersiz alışkanlıklarını değiştirmektir. Çocukluk çağı obezitesinin tedavisi ve önlenmesi, çocuğunuzun fiziksel ve ruhsal sağlığının şimdi ve gelecekte korunmasına yardımcı olur.
Çocukluk Çağı Obezitesinin Nedenleri
Her ailenin yaşam tarzı farklıdır ve bu ailenin yaşam alışkanlıkları çocukluk çağı obezitesine yol açabilir. Çok az aktivite yapıyor olmak, yiyecek ve içeceklerden çok fazla kalorili olanlar ile beslenmek, yüksek strese maruz kalmak çocukluk çağı obezitesine katkıda bulunan ana faktörlerdir. Ancak genetik ve hormonal faktörler de rol oynayabilir. Genellikle birlikte çalışan birçok faktör, çocuğunuzun aşırı kilolu olma riskini artırır. Bunlar arasında psikolojik faktörlerde oldukça önemli yer almaktadır.
Çocukluk Çağı Obezitesinin Psikolojik Faktörleri
Ailede yaşanan stres ya da okulda yaşadığı olumsuz bir durum çocuğun obezite riskini artırabilir. Bazı çocuklar sorunlarla, stres gibi duygularla başa çıkmak veya can sıkıntısıyla mücadele etmek için fazla yemek yiyebilirler. Ebeveynlerinin de benzer eğilimleri olabilir. Ailede yaşanan sorunlar ile baş edebilmek için bir danışman desteği almak önemlidir. Obezitesi olan çocuklar, akranları tarafından alay veya zorbalık yaşayabilir. Bu, özgüven düşüklüğüne ve depresyon artışına aynı zamanda da anksiyete riskine neden olabilir.
Çocukluk Çağı Obezitesine Nasıl Destek Olmalıyız?
Ebeveynler, çocukların sevildiklerini hissetmelerine yardımcı olmada ve kilolarını kontrol etmede çok önemli bir rol oynarlar. Çocuğunuzun özgüvenini oluşturmak için her fırsattan yararlanmanız önemlidir. Çocuklarınızla doğrudan, açıkça ve eleştirel veya yargılayıcı olmadan konuşmanız önemlidir.
Ayrıca şunlar da göz önünde bulundurulmalı:
- Kilo konuşmaktan kaçının: Sizin veya etrafınızdakilerin çocuğunuzun kilosu hakkında olumsuz yorumlar yapması çocuğunuza zarar verebilir. Kilo hakkında olumsuz konuşmak, düşük beden imajına yol açabilir. Bunun yerine, sohbetinizi sağlıklı beslenmeye ve pozitif beden imajına odaklayın.
- Çocuğunuzun çabalarını övmek için nedenler bulun: Davranıştaki küçük, artan değişiklikleri kutlayın, çabasını takdir edin ancak yiyecekle ödüllendirmeyin. Çocuğunuzun başarılarını takdir edici başka yollar seçebilirsiniz.
- Çocuğunuzla duyguları hakkında konuşun: Çocuğunuzun duygularıyla baş etmek için yemekten başka yollar bulmasına yardım edin.
- Çocuğunuzun olumlu hedeflere odaklanmasına yardımcı olun.
- Sabırlı olun.