Bazen en iyi arkadaş olan kardeşler bile birbirlerini sinirlendirebilir. Kardeşler, genelde ebeveynlerden alacakları sınırlı ilgi ve kaynaklar için rekabet ederler.
Kardeş kavgaları stresli olabilirken, kardeşlere sahip olmak, çocuklara gerçek dünyada ihtiyaç duydukları sosyal beceriler için iyi pratik sağlar.
Anne babalar bunları öğretme fırsatı olarak görürlerse bu olumlu olabilir Kardeşlerle olan çatışmaları sağlıklı bir şekilde yönetmeyi öğrenmek, çocuklara sıra bekleme, paylaşma, beden özerkliği, bir sorunu çözmek için fiziksel güç yerine sözcükler kullanma gibi şeyleri öğretebilir. Bu çatışmaları yönetebilmek için ebeveynlerin dikkat edebileceği bazı önemli noktalardan söz edilebilir.
Kardeş Çatışmasını Yönetmek
Çoğu zaman ebeveynler hakemlik yapar, kavgaları bitirmeye çalışır. Ancak döngüyü gerçekten kırmak için, bir adım geri çekilmek ve çatışmanın temel nedenini anlamaya çalışmak çok önemlidir, böylece bunun yerine nedeni ele alınabilir. Örneğin, çocuklarınız her zaman aynı oyuncaklar için kavga ediyor gibi görünüyorsa, oyuncaklarını paylaşmayı öğrenmeleri için bir yol arayabilirsiniz.
Olumlu bir zemin hazırlamak, bu olumsuz davranışları azaltmaya yardımcı olabilir. Çocuklar iş birliği içinde oynarken bu davranışlarına övgü vermek, davranışın artmasını sağlayabilir. Böylelikle çocuklar hangi davranışın doğru olduğunu daha kolay öğrenebilir.
Tüm olumlu pekiştirmelere rağmen, kardeşler yine de çatışmaya devam edebilir. Ebeveynlerin yapabilecekleri bir başka şey de bir çatışmayı artırmak yerine, çocuklara nasıl olumlu bir şekilde yanıt verebilecekleri konusunda rehberlik yapmaktır. Örneğin, çocuğunuza, kardeşi kendisine vurursa, misilleme yapmak yerine gelip size sakince haber vermesi gerektiğini söyleyebilirsiniz. Küçük kardeş her zaman oyuncakları döküyorsa, ebeveyn büyük kardeşe ayrı bir odada oynaması için yol gösterici olabilir.
Kardeşler arasında her şey eşit olmayabilir ancak adil olmak önemlidir. Daha büyük olan çocuk daha geç yatabilir ve küçük çocuk bunun büyük bir adaletsizlik olduğunu düşünebilir. Ancak çocukların yaşlarına ve ihtiyaçlarına göre düzenlemeler yapılabilir.
Ebeveynler, çocuklarıyla kendilerine haksız görünen şeyler ve bununla nasıl başa çıktıkları hakkında hikâyeler paylaşarak adaletsizlikle başa çıkma konusunda model olabilirler. Örneğin, işyerinde daha uzun süreli çalışan biri daha fazla maaş alabilir, bu adaletsizlik gibi görünse de nedenleri çocuklara açıklanabilir. Çocuk da bu şekilde kendi baş etme yollarını geliştirebilir.
Uzm. Klinik Psikolog Cangül Tokmaktepe
KAYNAKÇA:
– Ginott, H., Ginott, A. (2013). Anne Baba ve Çocuk Arasında.
– Işık, E., Çetin, Z. (2016). Aile içi Şiddetin Bir Türü: Kardeş İstismarı.
– Martinelli, K. (2018). When Sibling Won’t Stop Fighting.