fbpx
"Çocuğum Zorbalığa Uğruyor, Ne Yapmalıyım?"

Akran Zorbalığı Nedir?

Akran Zorbalığı Nedir? Zorbalık, birisinin kasıtlı olarak ve tekrar tekrar başka bir kişinin zarar görmesine neden olduğu bir saldırgan davranış biçimidir. Bir davranışın zorbalık olarak kabul edilebilmesi için davranışın saldırgan olması ve şunları içermesi gerekir:

Güç Dengesizliği: Zorbalık yapan çocuklar, fiziksel güç, utanç verici bilgilere erişim veya popülerlik gibi güçlerini başkalarını kontrol etmek veya onlara zarar vermek için kullanırlar.

Tekrarlama: Zorbalık davranışlarının birden fazla kez gerçekleşmesi veya birden fazla gerçekleşme potansiyelinin olması.
Zorbalık, tehdit etmek, dedikodu yaymak, birine fiziksel veya sözlü olarak saldırmak, bir kişiyi kasıtlı olarak bir gruptan dışlamak gibi eylemleri içerir.

Zorbalık okul saatleri içersinde veya sonrasında meydana gelebilir. Bilinen zorbalığın çoğu okul binasında gerçekleşirken, önemli bir yüzdesi de oyun alanı veya otobüs gibi yerlerde yaşanıyor. Ayrıca okula giderken veya okuldan dönerken, gencin yaşadığı yerde veya internette de meydana gelebilir.

Mobbing (iş yerinde zorbalık) ve psikolojisi
Akran Zorbalığı Nedir?

Zorbalık, mağdur olan çocuklar ve gençler arasında psikososyal işleyişi zayıflatır, öz saygının azalmasına, daha yüksek oranda depresyona, kaygıya, yalnızlık duygusuna, intihar düşüncesine ve okula devamsızlığa neden olur.

 

Zorbalık yapan çocukların ve gençlerin şiddeti destekleyen inançlara sahip olma olasılıkları akranlarına göre daha yüksektir ve akranlarını başkalarına zorbalık yapma konusunda etkileme olasılıkları daha yüksektir.

 

Zorbalığın tek bir nedeni yoktur. Bireysel, ailesel, akran, okul ve topluluk faktörleri, bir çocuğu veya genci akranlarına zorbalık yapma riskiyle karşı karşıya bırakabilir.

 

Zorbalığın sürdürülmesi, vandalizm, kavga etme, alkol alma, sigara içme, okuldan kaçma, okulu bırakma ve silah taşıma gibi diğer problemli davranışlara sebep olabilir.

Bu gibi durumlarda aileler, çocuklarının duygularını anlamaya çalışmalı ve onlara güvende olduklarını hissettirmeliler. Çocuklarında ani duygu değişimleri, umutsuzluk, içe kapanma vb değişimler gözlemlediklerinde mutlaka bir uzmana danışmalılar.

KAYNAKÇA

  • Bullying. (n.d.). Retrieved November 2, 2023, from https://www.apa.org/topics/bullying

  • Bullying: A Module for Teachers. (n.d.). Retrieved November 2, 2023, from https://www.apa.org/education-career/ce/1360425

  • Bullying prevention is a top APA priority. (n.d.). Retrieved November 2, 2023, from https://www.apa.org/monitor/2016/11/policy-brief

 

Diğer yazılarımızı okumanızı öneririz.

Çocuğumun internet bağımlısı olduğunu nasıl anlarım?

Özerklik ve ödüller öğrenmeyi nasıl artırır?

Çocuklarla Psikodrama

 

PSİKOLAJ – Psikolojik Gelişim Eğitim ve Danışmanlık Merkezi Konumu İçin Tıklayınız.

Randevu Al Hemen Ara
WhatsApp'tan bize yazın

Bu kapanacak 0 saniye