fbpx
Emzirmenin-Duygusal-Açıdan-Faydaları

Emzirmenin Duygusal Açıdan Faydaları

Emzirme dönemi, kadınların önemli yaşam dönemlerinden biridir. Anne sütünün, bebekler için eşsiz bir besin maddesi olduğu bilinmekte ve bebeklere en sağlıklı ulaşma yönteminin emzirme olduğu düşünülmektedir. Yeni doğanın sağlıklı büyüyüp gelişmesi ve anne sağlığı üzerine olumlu etkilerinin yanında, emzirmenin, anne ve bebek arasında duygusal ve sosyal bir etkileşim aracı olduğu da kabul edilmektedir.

Bebeğin, sevgi dolu bir şekilde, ilgiyle beslenmesi, bebeğin sağlıklı gıdalar alması kadar önemlidir. Bu yüzden, emzirme süreci, sadece beslenmeden fazlasıdır, sevgi ve rahatlık hissini içerir. Anneyle bebek arasında yakın bir bağ ve güçlü bir ilişki oluşur. Bebek, beslenme işaretlerine uygun bir şekilde, kucaklanarak, okşanarak, gülümseyerek, konuşularak, bakışılarak beslenirse; güvenlik ve iyilik duygusu geliştirir. Temel güven duygusu bu zamanda oluşur. Bebeğinize yakın temasta bulunmanız, onun duyularını harekete geçirir. Bebeğiniz, gülümseyerek, sesler çıkararak, ellerini oynatarak size sevgisini belli edebilir, annesinin yanında olduğunu bilir ve huzurlu olur. Birlikte geçirdiğiniz bu zaman, bebeğin duygusal gelişimi ve özgüveninin gelişimi için önemli bir etkiye sahiptir.

Bunların yanı sıra, anne, emzirerek çocuğunu daha iyi tanıma becerisini geliştirir. Çocuğunun acıkma belirtilerini anlar ve buna uygun karşılık verir. Hızlı hazmedildiği için, anne sütü alan bebekler daha sık beslendiğinden, anne-bebek arasında daha sık bir etkileşim oluşur. Emzirme, ürettiği hormonlarla, annelerin daha sakin ve rahat hissetmelerine, annelik duygularının farkına varmalarına ve hassasiyetlerinin artmasına neden olur.

Söz konusu birçok faydanın olduğu bilinse de, annelerin emzirme davranışını bazı faktörler etkileyebilmektedir. İş hayatı, ailedeki değişiklikler, emzirme ile beden imajının bozulacağı düşüncesi, annenin yaşadığı olumsuz olaylar gibi bazı nedenlerle emzirmeyi istememek bunlara örnektir. Annede, bireysel, ailesel ve toplumsal faktörlerin etkisiyle bazı tutumlar gelişir. Bu tutumların davranışa dönüştürülmesinde de, psikolojik etkenler rol oynamaktadır. Kaliteli bir süreç için annelerin, gebelikte ve doğum sonrasında, bedensel ve ruhsal açıdan sağlıklı olmaları, dengeli beslenmeleri ve doğru teknikle anne sütü verebilmeleri konusunda eğitim almaları gerekmektedir.

Uzm. Klnk. Psk. Gökçehan AKOĞUZ

KAYNAKÇA

Işık-Koç, G., Tezcan, S. (2005) Gebelerin Emzirmeye İlişkin Tutumları ve Emzirme Tutumunu Etkileyen Bazı Faktörler. Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi. 1–13.

Saygılı, S. (2007) Çocuk Psikolojisi. Nesil Yayınevi.

Simkin, P.,Whalley, J., Keppler, A., Durham, J., Bolding, A.. (2010) Hamilelik Doğum ve Bebek. Yakamoz Kitap.

Randevu Al Hemen Ara
WhatsApp'tan bize yazın