fbpx
Hipotez: Pandemi Ergenliği Hızlandırıyor Olabilir mi?

Hipotez: Pandemi Ergenliği Hızlandırıyor Olabilir mi?

COVID-19 ile başlayan pandemi dönemi çocuklar için özellikle de kız çocukları için ergenliği hızlandırıyor olabilir mi? Pandemi çocukları daha hızlı bir şekilde fiziksel olarak olgunlaşmaya yöneltiyor olabilir mi?

Bu soruların cevabını yapılan araştırmalar ve gözlemler ile değerlendirecek olursak;

Erken ergenlik, kızlar için birden fazla riski arttırıyor olabilir. Erken ergenlik depresyon, anksiyete ve yüksek riskli davranışları arttıran artıran fiziksel ve sosyal-duygusal gelişimi senkronize dışı bırakan bir durum olabilir. Ergenlik ayrıca beyin gelişiminin yeniden güncellenmesini de tetikleyerek muhtemelen çocukluğun bilişsel esnekliğini azaltabilen bir dönem olabilir.

Pandemide Evde Kalmanın Zorunlulukları

Pandemi sırasında evde kalma zorunlulukları ve okulların kapatılması ergenliği tetikleyebilecek bazı önemli risk faktörlerini şiddetlendiriyor olabilir: kilo alımı, hareketsizlik / egzersiz eksikliği, D vitamini eksikliği ve psikolojik sorunlar bunlardan birkaç tanesidir.

Risk faktörlerine kısaca bakacak olursak;

  • Kilo alımı: Okul kapanışlarının çocuk obezitekrizini daha da kötüleştireceği tahmin edilmektedir. Özellikle abur cuburda atıştırmanın artması ve hareketsizliğin artması kilo alımına neden olabilir. Araştırmalar, erken ergenliğe girmenin (kızlar için) obez olma durumunda önemli ölçüde artış sağlayacağını göstermiştir. Olabildiğince her boşluk ve izin günlerinde yürüyüş yapmaya, ev içi egzersizler için planlama yapmaya özen göstermelisiniz.
  • D vitamini eksikliği: Pandemi sırasında uzaktan eğitim gören çocuklar, melatonini etkileyen diğer bir etken olan D vitamini eksikliği ile birlikte erken ergenliğe girme riskini arttırmış olabilir. Gün boyunca güneş ışığına daha az maruz kalma durumu yerine çıkışa izin verilen vakitlerde bolca yürüyüş yapma, güneş olan saatlerde balkon vs. gibi yerlere çıkıp vücudun ihtiyacını görmek oldukça önemlidir. Bir diğer yandan doktor kontrolü eşliğinde D vitamini takviyesi önemli ölçüde fayda gösterebilir.
  • Akıl sağlığı: Kaygı, stres ve aile disfonksiyonu çocukların duygusal dengesini bozar. Daha önceden yapılmış bu konudaki çalışmalar da erken ergenliği, evdeki sorunlar ve çocuklara yapılan kötü muameleler ile bağlayan tutarlı ilişkiler bulunmuştur. Psikososyal stres, çevresel risk için bir işarettir ve erken olgunlaşmayı tetikler. Evrimsel bir perspektiften bakıldığında teoriler, kızların daha hızlı olgunlaşması durumunda hayatta kalmak için erken ergenliğe girme şansının daha yüksek olacağı yönündedir. Bu dönemde artan boşanma oranları ve evlilik içerisinde çatlaklar çocuklarında hayatlarının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Sağlıklı bir yetişkin olmak için ebeveyn ilişkileri çocuklar için çok önemli bir noktadır. Erken ergenlik bu dönemde anne baba iletişiminin gücü ile şekillenebilir ve çocukları olumsuz yönde etkileyebilir. Ebeveyn olarak bizlerin de ilişkimiz için attığımız adımlar çocuklarımızın hayatları için oldukça önemlidir.

Okulların salgınla bağlantılı kapanmasının, rutinlerin ve sosyal ilişkilerin aksamasının ergenliği nasıl etkilediğine dair henüz çok az veri bulunmuştur.

Pandemi sırasında hem kız hem de erkek çocuklar için erken veya hızlanmış ergenlik oranlarını önceki yıllara göre karşılaştırmak için dünya çapında daha fazla retrospektif çalışmaya ihtiyaç vardır. Fakat birçok klinik psikoloğun gözlemlerine ve değerlendirmelerine göre araştırmalar bu dönemde pek çok çocuğun kilo alma, depresyon, kaygı vb. nedenlerle psikologlara akıl sağlığı alanında destek almak için başvurduklarını bildirmiş olup, erken ergenlik belirtilerinin görüldüğü bildirilmiştir.

Randevu Al Hemen Ara
WhatsApp'tan bize yazın