Gençler İçin Güvenli Sosyal Medya Kullanımı: Ebeveynlerin Çocuklarını Korumak İçin Bilinmesi Gerekenler
Gençler İçin Güvenli Sosyal Medya Kullanımı, Sosyal medya hesapları, bireylerin ve toplulukların, bilgilerini, fikirlerini ve ilgi alanlarını başkalarıyla paylaşmalarını ve etkileşim almalarını kolaylaştıran teknolojik yapılardır. Sosyal medya, doğru kullanıldığında bireyin gerçek veya çevrimiçi topluluklarla bağlantı kurma duygusunu geliştirmeye yardımcı olabilir ve etkili bir iletişim aracı olabilir. Ancak sosyal medyanın; siber zorbalık, internet bağımlılığı ve anksiyete, depresyon ve beden imajı bozuklukları gibi ruh sağlığı sorunları da dahil olmak üzere olumsuz etkileri de olabilir.
Ebeveynler, çocuklarının sosyal medya hesaplarını takip etmekte ve sınır koymakta sıklıkla zorlanmaktadırlar. Zaman sınırlamaları, ebeveynlerin denetlemesini sağlayan programlar ve sosyal medya hakkında devam eden tartışmalar da dahil olmak üzere sosyal medya yönetimine yönelik çok yönlü bir yaklaşım, ebeveynler için gençlerin sosyal medyada kendilerini nasıl koruması gerektiğini öğretmelerinde yardımcı olabilir.
Ebeveynler Neler Yapabilir
1)Henüz yetişme çağında ve gelişmekte olan beyinlere sahip ergenlerin belirli sosyal medya özelliklerine karşı özellikle savunmasız olabileceğini kabul edin.
Ailenizde sosyal medya kullanımını düşünürken ergen beyinlerinin kendine özgü zayıf noktalarını tanımak önemlidir. Sosyal medya kullanımıyla ilgili kurallarınız çocuklarınız olgunlaştıkça gelişmelidir. Beğeni sayıları içeren veya aşırı kullanımı teşvik eden platformlarda sosyal medya kullanımını sınırlandırın. Gençlerin sınırlar koymasına ve öz kontrolü öğrenmesine yardımcı olmak için çoğu cihazda veya platformda bulunan ekran süresi ayarlarını kullanın. Gençlerde sağlıklı beyin gelişimini sağlamak için gecede en az 8 saatlik uykuya engel olan uygulamalarla ekran başında kalma süresini yasaklayın.
2)Çocuğunuzun sosyal medya kullanımını izleyin ve tartışın.
Çocuğunuzla haftalık olarak sosyal medya platformlarının nasıl çalıştığı hakkında konuşun, böylece onlar da size deneyimlerini yargılamadan anlatırken kendilerini güvende hissederler. Onlara sosyal medyada ne gördüklerini, paylaşılanları nasıl anladıklarını sorun ve çevrimiçi ortamda karşılaşabilecekleri çeşitli durumlara nasıl tepki vereceklerini öğrenmek için onlara varsayımsal sorular sorun.
3)Sağlıklı sosyal medya kullanımına model olun.
Araştırma çalışmaları, gençlerin bazı sosyal medya davranış ve tutumlarını ebeveynlerinden öğrendiklerini gösteriyor. Çocuklarınızla sosyal medyayı nasıl ve neden kullandığınızı tartışın. Kendinize de sosyal medya kullanımına sınırlar koyun ve çocuklarınızı sizi örnek almaya teşvik edin. Ailece sosyal medya tatillerine çıkın ve uzun süre sosyal medyadan uzak kaldığınızda hepinizin deneyimlediği zorlukları ve cezbedici şeyleri tartışın.
4)Sağlıksız sosyal medya kullanımına dikkat edin.
Çocuğunuzun sosyal ortamlardaki işlevselliği; arkadaşlarıyla geçirdiği vakit azaldıysa ve okul başarısının düştüğünü gözlemliyorsanız, uyku saatinde belirgin oranda bir azalma varsa, telefonlarını ve sosyal medya hesaplarını kontrol etmeden durmakta zorlanıyorlarsa ve tüm bunlardan dolayı çocuğunuz için endişeleniyorsanız teknolojiye erişim konusunada yeni sınırlar getirmeyi düşünmelisiniz.
5)Sosyal medya okuryazarlığını öğretin.
Bu deneyim için çeşitli kurslara katılabilir ve bilimsel kaynaklardaki tavsiyelere göz gezdirebilirsiniz.
Eğer çocuğunuza sınır koymakta zorlanıyorsanız ve bu çabanız aile içerisinde tartışmalara sebep oluyorsa, mutlaka bir ruh sağlığı uzmanından destek almalısınız. Sadece çocuklarınız için sınırlı teknoloji kullanımı konusunda değil aynı zamanda siz de güvenli sosyal medya kullanımı hakkında ve aynı zamanda aile içi çatışmaları nasıl yönetebileceğiniz konusunda danışmanlık alabilirsiniz.
REFERANSLAR
Keeping teens safe on social media: What parents should know to protect their kids. (n.d.). Retrieved November 22, 2023, from https://www.apa.org/topics/social-media-internet/social-media-parent-tips
Nesi, J., Choukas-Bradley, S., & Prinstein, M. J. (2018). Transformation of Adolescent Peer Relations in the Social Media Context: Part 1—A Theoretical Framework and Application to Dyadic Peer Relationships. Clinical Child and Family Psychology Review, 21(3), 267–294. https://doi.org/10.1007/S10567-018-0261-X
How much is too much social media use: A Q&A with Mitch Prinstein, PhD. (n.d.). Retrieved November 22, 2023, from https://www.apa.org/topics/social-media-internet/social-media-literacy-teens
Diğer yazılarımızı okumanızı öneririz.
Çocuklukta Kurulan İlişkilerin Yetişkinlik Dönemine Etkisi
İlişkilerde Kendini Açmanın Önemi