Birçok insanın hayatında kaygı vardır. Kaygı, fizyolojik olarak çarpıntı, nefes almada zorluk, hızlı hızlı nefes alma, ellerde ve ayaklarda titreme, aşırı terleme gibi belirtilerin yanında psikolojik özellikler olarak sıkıntı, heyecan, aniden çok kötü bir şey olacakmış hissi ve korkusu olarak betimlenebilir. Bu durumu tecrübe eden kişiler hayatlarının kalitesinde düşüş yaşar ancak bazı durumlarda kaygının performansı olumlu yönde etkilediği görülebilir. Kaygı yaşayan kişi bu durumu yönetebilirse daha düzenli ve planlı davranışlar göstererek başarıya ulaşabilir. Fakat bu durum çok kısa bir periyod için geçerlidir. Öte yandan kaygı bozukluğu yaşayan kişiler, korku ve kesin olmama durumlarının duygularıyla günlük hayatlarındaki aktivitelerinde sekteye uğrarlar. Buna örnek olarak fobiler verilebilir. Örneğin, kedi ya da fobisi olan bir birey için sokağa çıkmak bile korkutucu bir hale gelebilir.
Hayattaki birçok olay ve değişikliğe aşırı duyarlı oldukları için , kaygı yaşayan kişiler günlük rutin durumlardan bile endişe duyabilir. Bazı kişilerde kaygıyı azaltmak ve uykuya dalmayı kolaylaştırmak için alkol ve madde kullanımı görülebilir, bu da bu süreçte bağımlılığa yol açabilir. Bunlarla birlikte kaygı bozukluğu olan kişilerin hastalıklara yakalanma riski de artar.
Anksiyetenin psikolojik belirtileri:
- Korku ve endişe duyguları
- Tedirginlik ve asabiyet
- Gerginlik ve ürkeklik
- Sürekli en kötü senaryoyu düşünme
- Sürekli olarak tehlike sinyalleri aramak
olarak sıralanabilir.
Kaygı bozukluklarını panik bozukluğu, yaygın anksiyete bozukluğu, obsesif – kompulsif bozukluk, sosyal fobi, özgül fobi, akut stres bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu gibi kategorilere ayırmak mümkündür.
Kaygı ile ilgili şikayetleri olan bireyler mevcutsa fiziksel semptomların kaynağını araştırabilir. Bununla birlikte bir ruh sağlığı uzmanından destek almak daha faydalı olacaktır. Unutulmamalıdır ki her birey farklıdır. Bu yüzden kişilere uygulanan tedavilerin farklılıkları olacaktır.
Sonuç olarak anksiyete bozuklukları en yaygın görülen psikiyatrik bozukluklardandır. Diğer tıbbi hastalıklarla çok sık birliktelik gösterirler. Anksiyete bozuklukların varlığı var olan tıbbi hastalığın seyrini ve tedavi yanıtını olumsuz olarak etkileyebilirler. Bu yüzden dikkate alınmalıdır.
KAYNAKÇA
Konkel, L. (2018).What Are Common Symptoms of Anxiety Disorders?
Karamustafalıoğlu, O., Yumrukçal, Hüseyin. (2011) Depresyon ve Anksiyete Bozuklukları
American Psyhiatric Association (APA): Diagnostic And Statistical Manual of Mental Disorder (1994).