Yeme Bozuklukları Nedir?
Yeme bozuklukları, düzensiz beslenme alışkanlıkları, vücut ağırlığı veya şekli ile ilgili ciddi sıkıntı veya endişe ile karakterize edilen hastalıkları tanımlar. Yeme bozuklukları kişinin duygularını, sağlığını ve yaşamındaki işlevselliği etkileyen önemli bir sorun olarak yer almaktadır. Yaygın yeme bozuklukları olarak; anoreksiya nervoza, blumia nervoza ve tıkınırcasına yemek yeme sayılabilir.
Anoreksiya Nervoza:
Anoreksiya nervoza’da kişi kilo alma, vücut ağırlığını korumayı reddetme gibi obsesif bir korkuya sahiptir. Kişi vücudu hakkında gerçek dışı düşüncelere sahiptir ve algısal olarak asla zayıf olduğunu kabul etmez. Kişi kendini büyük bir yemek sınırlaması altına sokarak zayıflamaya başlar ve yemek alımını reddeder. Anokresiya nevroza ile birlikte depresyon ve aşırı mükemmeliyetçilik gibi sorunlar beraberinde gelebilir. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere göre daha yüksektir. Anoreksiya nervoza beraberinde birçok tıbbi sorunu getirebilir. Bunlar arasında beyin hasarı, çoklu organ yetmezliği, kemik kaybı, kalp rahatsızlığı ve infertilite gibi sağlık üzerindeki zararlı etkiler gözükebilir. Hatta kendilerini ölüme kadar götürebilecek sonuçlara neden olabilir.
Blumia nervoza:
Blumia nervoza aşırı miktarda yemek yeme ve hızlı bir biçimde yemek yeme biçiminde gözüken bir beslenme bozukluğu çeşididir. Tıkınırcasına yemek yeme davranışında kişi kendini durduramaz ve daha sonra pişmanlık yaşar. Kişi bunu telafi etmek amacıyla “kusma” ya da “aşırı egzersiz” davranışlarını göstermektedir. Bir blumik yaklaşık bir saatte 3400 kalorilik besin tüketebilir. Tıpkı anoreksia nervoza’da olduğu gibi blumia nervoza’da da depresyon, kaygı gibi sorunlar gözükebilir. Bunun yanı sıra yediklerini kusma davranışını gösterdiğinden çeşitli mide ve diş problemleri de taşıyabilmektedir.
Binge-eating (Tıkınırcasına Yemek Yeme):
Tıkınırcasına yemek yeme bozukluğunda kişi aşırı yemek yeme isteği duyar ve yeme davranışını durduramaz. Kişide yemek yedikten sonra utanç, kaygı gibi hisler oluşur. Bu durum bir sonraki tıkınırcasına yemek yeme davranışına kadar sürer. Blumia Nervosa’dan farklı olarak tıkınırcasına yemek yeme bozukluğu olan kişi yeme davranışı sonrasında aşırı egzersiz veya kusma gibi telafi edici davranışlarda bulunmaz. Tıkınırcasına yemek yeme bozukluğu her yaşta, her cinsiyette ve her kültürel özellikte görülebilir.
KAYNAK:
Mayo Clinic. (2017, 4 Ağustos). Eating Disorders.
Ekern, J. (2017, 1 Mayıs). Eating Disorders: Causes, Symptoms, Signs & Treatment Help.
Pyschologytoday. (t.y.). Anorexia Nervosa.
Pyschologytoday. (t.y.). Blumia Nervosa.
Diğer yazılarımızı okumanızı öneririz.
Çocuklukta Kurulan İlişkilerin Yetişkinlik Dönemine Etkisi
İlişkilerde Kendini Açmanın Önemi