fbpx

İş Yerinde Psikolojik Şiddet (Mobbing)

İş Yerinde Psikolojik Şiddet (Mobbing), son yıllarda iş yerlerinde yaşanan en önemli problemlerden birisi psikolojik terör yani mobbingtir. Mobbing; psikolojik şiddet, kuşatma, taciz, aşağılama, çalışma motivasyonu ve özgüveni kırma gibi duygusal bir saldırıdır. Mobbing iş yerinde veya okulda kişiyi hedef alıp bezdirmeye, yıldırmaya çalışmaktır.  Kişiye doğrudan fiziksel olarak bir şiddet uygulanmaz fakat psikolojik olarak baskı uygulanır. Bu davranış bilerek ve kasıtlı olarak yapılır. Mobbing uygulayan kişiye ‘’tacizci’’, mobbing’ e maruz kalan kişiye ise ‘’mağdur’’ denir.

Mobbing uygulayan kişi, hedef alınan kişiye psikolojik terör uygular ve mağdur kişiye büyük oranda zarar verir. Günlük yaşamın birçoğunu işyerinde geçiren kişi için bu durum çok zordur. Kişinin mesleki bütünlük ve benlik duygusunu zedeler. Kişi kendine güvenini kaybeder. Huzursuzluk, sinir, öfke gibi duygular yoğun bir şekilde yaşanır buna bağlı olarak kişide depresyon, uyku bozuklukları, ağlama nöbetleri ve panik atak vb. psikolojik rahatsızlıklar görülebilir. Mobbing kelimesinin Türkçe karşılığı ‘’bezdiri’’ demektir. Mobbingin yapılma amacı kişiyi yıldırarak istifa etmesini sağlamaktır. Kişinin kendi kendine istifa etmesi için yapılır. Mobbing sadece patronlardan üst mevkilerden görülmez, tacizci sizinle eşit pozisyonda da olabilir.

Mobbing (iş yerinde zorbalık) ve psikolojisi
İş Yerinde Psikolojik Şiddet (Mobbing)

Mobbing çok çeşitli şekillerde uygulanır. Kendini ifade etmeye yönelik saldırılar, sosyal ilişkilerde saldırılar, itibarınıza yönelik saldırılar, kişinin yaşam ve mesleki yaşantısına yönelik saldırılar, kişinin sağlığına yönelik saldırılar şeklinde kategorilere ayırabiliriz. Konuşurken sözünün kesilmesi, görmezden gelinme, sürekli suçlama ve eleştirme, statünün küçümsenmesi, tehdit, rencide edici sözler kullanılması mobbing uygulamalarından bazılarıdır. Amaç kişiyi görmezden gelme, yıldırma, pasifize etme ve uzaklaştırmaktır.

Mobbinge maruz kalan kişi açıkça bu durumdan rahatsız olduğunu ve bu duruma itiraz ettiğini söylemesi gerekmektedir ve bu konuşma esnasında konuşmaya tanıklık etmesi açısından bir tanığın olması faydalı olur. Gerekiyorsa, tıbbi ve psikolojik destek alınması da uygun olacaktır. Zorbayı bir üst mevkiye açıklayın ve kanıtlarıyla bildirin. Eğer zorbacı kişi sizin işvereniniz ise gerekli yerlere şikâyette bulunun.

Mağdur kişiler ÇSGB, TBMM, Anayasa Mahkemesi, Bimer, Alo170, Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Kamu Denetçiliği Kurumu, Türkiye İnsan Hakları Kurumu ve İl İlçe İnsan Hakları Kurullarına başvurabilir.

Kaynakça

Leymann, H.(1990)

Leymann, H. (2008) The content and development of mobbing at work. European Journal of Work and Organizational Psychology. Volume 5. Pages 165-184.

Palaz, S. (2008) İş yerinde psikolojik taciz (mobbing) davranışları üzerine bir araştırma; Bandırma örneği.

 

Diğer yazılarımızı okumanızı öneririz.

Ergenlikte Ani Ruh Hali Değişimleri

Ergenlikte Riskli Davranışlar

Ergenlikte Gelişim Alanları

 

Randevu Al Hemen Ara
WhatsApp'tan bize yazın

Bu kapanacak 0 saniye