Kolektif Travma ve İyileşme
Acılar, psikolojik anlamda zorlanmalar çoğu insanın deneyimlediği bir süreçtir. Acılar, yalnız hissetmekle daha da derinleşir ve içinden çıkılmaz bir hal alır.
Yaşanan zorluklarla başa çıkmanın en güzel yollarından biri ‘’diğer insanlar’’ yani sosyal desteklerdir.
Bir insanın varlığı diğer insanın biyolojisi üzerinde kuvvetli bir etkiye sahiptir. Sosyal çevre bir insanın kalp atışını, kan dolaşımını, nefes alış verişini olumlu yönde etkileyebilir. Örneğin; zor bir gün geçiren birinin telefonla sevdiği bir arkadaşının sesiyle sakinleşmesi, yada çok ağlayan bir bebeğin annesinin kucağında sakinleşmesi ve rahatlaması gibi.
Yani bir insan diğer bir insanın duygusunu stabilize edebilir. Böyle ilişkiler kurulan insanlara sahip olmak kişinin daha mutlu bir hayat yaşamasına katkı sağlar niteliktedir.
Bir araştırmaya göre; insanların birbirlerine kullandıkları sözlerin beyin aktivasyonunu ve vücut sistemlerini doğrudan etkilediğini vurgulamıştır. (Feldman Barrett, 2020).
Kolektif İyileşme
Toplumsal travmalar insanları psikolojik açıdan etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Dolayısıyla toplumsal acılar olduğu gibi toplumsal iyileşmelerde kıymetlidir. Travmanın oluşturduğu tahribatı iyileştirmek, yeni bir hayat inşa etmek için önemli bir adımdır. Travma yaşamış herkes, bulunduğu toplumun onarımına ihtiyaç duyar. Toplumsal yada bireysel süreçlerde yaşanan travmaları görmezden gelmek, hemen iyileşmeyi düşünmek yerine önce o durumun yasını yaşamalı ve sonrasında çözümlerini araştırmalıdır.
Bunların yanı sıra travma sadece kişinin benliğini etkilemez, kişilerle kurulan bağları, güven ilişkisini ve sevgi kavramını da etkiler. Dolayısıyla kolektif bir iyileşme sürecinde toplumu oluşturan bireylerin benzer yaraları taşıdıklarını bilmeli, paylaşımdan ve birbirilerine karşı sevgi ve güven bağı kurmaktan kendilerini alıkoymamaları gerekmektedir.
Kaynaklar:
• Zara, A. (2018). Kolektif travma döngüsü: Kolektif travmalarda uzlaşma, bağışlama ve onarıcı adaletin iyileştirici rolü. Klinik Psikiyatri Dergisi, 21(3).
• Pogosyan,M. (2024). How We Help Each Other Heal Much of our healing can take place in relation to others.
Diğer yazılarımızı okumanızı öneririz.
Çocuklukta Kurulan İlişkilerin Yetişkinlik Dönemine Etkisi
İlişkilerde Kendini Açmanın Önemi